Spring naar content

Waar let je op bij het kopen van kinderschoenen?

Welke schoenen zijn het best voor kindervoetjes? Een vraag die veel ouders met jonge kinderen bezig houdt. Het antwoord hangt af van het doel van de schoenen.

Dat doel is meestal:

  • Bescherming tijdens het lopen (buiten)
  • Stabiliteit tijdens het lopen
  • Esthetiek

Dus, waar let je op bij het kopen van kinderschoenen wanneer je (één van) de bovenste doelen in gedachten hebt?

Bescherming tijdens het lopen

Dit is de meest voorkomende reden om schoenen te dragen in onze cultuur. Wanneer het gaat om kinderen, hoort hierbij de volgende redenatie.

De voetstand moet zich nog vormen bij de beginnende lopertjes. Dit gaat het beste als de voet gestimuleerd wordt om zich te vormen. Voeten vormen zich naarmate kinderen ze meer gebruiken (om te lopen), net zoals het hele lichaam in de groei.

Bij veel steun ontwikkelen de spieren rondom de voeten zich minder goed, omdat dit dan niet gevraagd wordt van de voeten. Op blote voeten wordt er wel veel aanspraak gedaan op de spieren rondom de voet.

Wanneer je kind veel op blote voeten loopt, ontstaat er een goed gevormde voetboog. Dit zorgt voor vering wanneer je neerkomt tijdens het lopen. De beste schoenen voor buiten zijn soepele schoenen met voldoende breedte bij de tenen, zonder correctie en/of ondersteuning van de voet. Met name een soepele zool is van belang. In huis kunnen schoenen het beste uitgedaan worden.

Stabiliteit tijdens lopen

Het komt regelmatig voor dat de stand van de voeten zich niet goed ontwikkelt en dat er extra steun nodig is. Dit kan veroorzaakt worden door te ruime banden tussen de vele voetbotjes of door een te lage spierspanning van de voetspiertjes. De voetjes kunnen doorzakken en scheef gaan staan wanneer je kind er gewicht op plaatst, tijdens het staan of lopen. Soms kunnen kinderen hierdoor niet of moeilijk los gaan lopen. Ook als kinderen wel zelfstandig lopen, kan dit pijnklachten geven tijdens (langere) wandelingen.

De beste schoenen hebben dan ook een soepele zool, maar ook een stevige hiel en een goede aansluiting op de wreef met voldoende breedte bij de tenen.

Als de scheefstand van de voeten tijdens het staan of lopen te groot is, is een beoordeling nodig van een voetspecialist.

Esthetiek

Hierbij bepaalt mode de keuze en dat is natuurlijk heel persoonlijk. Als er af en toe schoenen gedragen worden die niet voldoen aan de eerdere omschrijving, is dat niet erg. Als de schoenen niet prettig lopen, zullen kinderen deze ook niet vaak dragen.

De eerste 6-8 levensjaren blijken voor de vorming van de voeten de belangrijkste periode te zijn, dus let er vooral dan op dat je kind schoenen draagt die de ontwikkeling van de voet helpen, of tenminste niet belemmeren.

Schoenen die smaller worden bij de tenen, kunnen prima voelen aan de voeten. Ze zorgen echter voor het scheef groeien van de grote teen in dezelfde vorm als de schoen. Als de grote teen erg scheef staat, komt er een moment dat de strekpees van de grote teen, de teen steeds schever trekt. Op latere leeftijd geeft dit vervelende pijnklachten. Let op: te kleine schoenen geven dit zelfde resultaat. Het plaatje hiernaast laat zien waar de grote teen in zo’n geval scheef groeit (Hallux Valgus).

Verder kunnen schoenen met een stijve zool en onnodige ondersteuning de vorming van de voetboog belemmeren (Morio et al, 2009, Wolf et al, 2008).