Spring naar content

Liefde via de sport

De sport speelt nog steeds een grote rol in de liefde. Niet alleen Olympische gouden medaillewinnaars Ireen Wüst en Sven Kramer vonden hun liefde in de sport, ook één op de zeven Nederlanders heeft weleens een serieuze relatie of affaire gehad via de sport.

Voor leden van een sportvereniging is dat bijna een kwart (23%). En mannen (15%) ontmoeten vaker iemand via de sport dan vrouwen (12%). De frequentie van sporten is wel van invloed op het aantal serieuze relaties, maar niet op seksuele contacten of affaires.

Dit stelt het Mulier Instituut in het Factsheet Liefde door de sport (2018)

Internet en apps

factsheet liefde en sport ter ondersteuning van de tekst
(Bron: Mulier Instituut)

Internet en apps gaven de afgelopen jaren veel nieuwe opties voor het vinden van de liefde. Toch is het aandeel Nederlanders met een relatie gelijk gebleven. Waar het meer anonieme uitgaansleven terrein verloor aan internetdating en ontmoetingsapps als Tinder, bleven de traditionele sociale kringen (vrienden, school/opleiding en vereniging) in stand bij het vinden van een partner.

Liefde via de sportvereniging

5 procent van de Nederlanders heeft de huidige of laatste partner ontmoet via de sport. Daarmee is dit percentage gelijk aan de situatie in 2013. Liefde in de sport wordt vaker dan vijf jaar terug via de sportvereniging gevonden. Dat is bijna twee derde, terwijl dat vijf jaar terug slechts de helft van de sportpartners was. De sportschool of informele loopgroep wordt in tegenstelling tot 2013 nauwelijks als ontmoetingsplek genoemd (resp. 4% en 22%).

Bekijk hier de volledige Factsheet Liefde door de sport (2018) van het Mulier Instituut of vind meer publicaties over liefde in de Kennisbank Sport en Bewegen.