Liesblessures bij je kind: let op wat je kind aangeeft
Met een liesblessure loop je vaak te lang door. Je voelt de pijn soms pas een dag na het sporten.
‘Een moeder kwam met een vraag over een liesblessure bij haar dochter Maaike. Omdat Maaike al wat ouder was, achttien jaar en toevallig in Amsterdam woonde, is ze bij mij langs geweest. Het bleek overbelasting te zijn. Maaike hockeyde en hield van hardlopen, maar dat laatste is ze te snel en te vaak gaan doen. Met gerichte oefeningen en begeleiding van een fysiotherapeut heeft ze zes maanden later geen klachten meer.
Kinderen kunnen al op jonge leeftijd last krijgen van hun lies. Meestal is dit een onschuldige blessure, maar het is belangrijk attent te zijn. Er is een aantal heupaandoeningen die op kinderleeftijd voorkomen en aan de blessure ten grondslag kunnen liggen.
Liesklachten kunnen ontstaan als een kind vaker gaat sporten maar het lichaam daar nog niet helemaal klaar voor is. Bijvoorbeeld doordat de belasting te snel wordt opgebouwd of de kracht, coördinatie en stabiliteit verder ontwikkeld moet worden.
Er zijn ook mensen met aanleg voor liesblessures; het kan zijn dat in de familie iemand met een liesbreuk voorkomt. Daarnaast heb je mensen die stijf zijn of die korte spieren hebben. Ook zij kunnen vaker een liesklacht krijgen.
In het gebied van de lies komen veel spieren samen: been, buik, rug, billen en bekken. Dat maakt het een gecompliceerde klacht. Deze spieren moeten bij sportende kinderen goed samenwerken om al die draaiende en zijwaartse krachten op te vangen.’
Zijn er sporten waar de kans op liesblessures bij een kind groter is?
‘Sporten waarbij veel van richting wordt veranderd, een kind veel draaibewegingen maakt of waar veel wordt uitgestapt, doen een groot beroep op de liesspieren. Denk bijvoorbeeld aan voetbal, hockey, tennis of handbal.
Het lastige met een liesblessure is dat de klachten na de warming-up of tijdens het sporten vaak verdwijnen. Bij een liesblessure voelt je kind de pijn aan het begin, als hij nog koud is, of pas één of meerdere dagen later.
Hoe verhelp je de klacht?
‘De eerste stap is het terugbrengen van de belasting tot binnen de pijngrens. Dit geldt zowel voor de pijn tijdens als na afloop van het sporten. Dan ga je gericht de spieren in dat gebied sterker maken: buik-, billen- en heupspieren.
Het kan ook helpen om rekoefeningen te doen om leniger te worden. Soms zal een fysiotherapeut de spieren waar veel spanning op staat los masseren.’
Kun je liesklachten voorkomen?
‘Er zijn een paar dingen die je kunt doen om de kans te verkleinen. Bijvoorbeeld de belasting rustig opbouwen, stabiliteits- en krachtoefeningen doen. Dat hoeft niet ingewikkeld te zijn: op een been gaan staan en dan door je knie zakken, dat soort oefeningen. Belangrijk is ook goed attent te zijn op wat je kind aangeeft. Niet laten doorlopen als hij pijn voelt, zeker een dag na het sporten. Als rust niet helpt dan echt naar een arts gaan.
Een liesblessure is een vervelende klacht, maar als je er tijdig bent is die goed te verhelpen. Soms blijft het een zwakke plek.’