Liever goed dan strak in je vel: weg van de sportmaffia
John Dierx, lector Leven Lang in Beweging aan de Avans Hogeschool in Breda betoogt waarom bewegen beter is dan sporten.
Zodra de eerste zonnestralen zich laten zien, gaat het bij veel mensen kriebelen. Het wintervet zit in de weg en dat moet eraf want de zwembroek en de bikini lonken. Dus daar komen de fietsen, loopschoenen, strakke fitnesspakjes en zweetbanden weer uit de mottenballen. Maar waarom doen we dit onszelf toch weer aan? Waarom zowel met nieuwjaarsroes als zomerkoorts compleet over de top? Omdat voedingsindustrie, overheid en sportorganisaties roepen dat sporten gezond is. En gezond zijn willen we toch allemaal? Maar willen we gezond zijn of ons gezond voelen? Voor de mensen die gewoon lekker in hun vel willen zitten, heb ik goed bericht: bewegen is belangrijker dan sporten!
Zelfs kauwgom kauwen is bewegen met effect
Laten we eerlijk zijn: bewegen is goed voor je! Vele wetenschappelijke studies laten zien dat bewegen je concentratie en leervermogen bevordert. Zo heeft ons kleine onderzoek onder studenten laten zien dat zelfs het kauwen van kauwgom al de concentratie verhoogt. Ook helpt bewegen bij afvallen en het voorkomen van dik worden en om diabetes en hart- en vaatziekten te verminderen of te voorkomen. Uit steeds meer onderzoek blijkt dat bewegen ook ontspannend werkt waardoor mensen zich prettiger voelen en minder depressie hebben. Onderzoek van Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, laat zelfs zien dat bewegen helpt bij het verminderen van de gevolgen van Alzheimer.
Ravotten en fietsend boodschappen doen
Maar pas op! We hebben het hier over gewoon bewegen en niet per se over sporten. En bewegen is de trap nemen, in de tuin werken, met de kinderen ravotten, naar de winkel fietsen of lopen en ga zo maar door. En denk eens aan mensen die lichamelijke arbeid verrichten zoals bouwvakkers of mensen die in de huishouding werken. Die bewegen tijdens hun werk al zoveel dat ze echt niet ’s avonds ook nog moeten gaan sporten om fit te blijven. Dus om lekker in ons vel te zitten, kunnen we volstaan met gewone dagelijkse dingen en hoeven we niet per se te gaan sporten.
Sporten uit schuldgevoel
Toch zijn we opgevoed vanuit de overheid om te gaan sporten. Veel mensen kiezen bewust voor sport en halen daar erg veel plezier en voldoening uit. Maar er zijn ook veel mensen die dat van nature niet zo ervaren. Maar door de sociale druk van de overheid, hebben zij een schuldgevoel als ze moeten zeggen dat ze niet aan sport doen. “Er is toch vast wel een sport die je leuk vindt?”, zegt de sportmaffia dan. En vanuit het schuldgevoel gaan mensen dan maar iets doen dat eigenlijk niet bij ze past. En dat bereikt nu precies het tegenovergestelde, namelijk minder goed in je vel voelen, blessures oplopen en uiteindelijk niet meer sporten. Niet zelden leidt dit tot frustratie, teleurstelling en compensatiegedrag met bijvoorbeeld meer eten en daardoor kans op overgewicht.
Veel mensen die gesport hebben, belonen zichzelf nogal eens met iets ongezonds. Vanuit preventie van roken en overgewicht weten we dat mensen die weer begonnen zijn met roken of weer gestopt zijn met een dieet slechter over zichzelf gaan denken. Daardoor wordt de drempel om een nieuwe poging te wagen veel hoger. Dit leidt er uiteindelijk toe dat er niet alleen minder gesport, maar ook minder bewogen wordt. Paradoxaal werkt dus juist de gevoelde verplichting van sporten ongezondheid in de hand.
De sportschool of de lunchwandeling?
En dan te bedenken dat gewoon bewegen zoveel gemakkelijker is dan sporten. De trap is vaak nog sneller dan de lift. Tijdens de lunch even een ommetje maken scheelt weer in bureautijd, ontspant je lijf en je bent sociaal actief met je collega’s. Je hoeft dus geen lid te worden van een vereniging met allerlei verplichtingen. Verplichtingen die veel mensen al hebben door werk, gezin, familie, vrienden enzovoorts.
Bij de huidige klassieke verenigingen zit je vaak vast aan verplichte momenten van trainen en spelen en vast aan één sportaanbieder of vereniging die daar van iedereen dezelfde contributie voor vraagt. Of je nu vaak of weinig komt. Het is niet voor niets dat ook dit jaar weer uit rapporten van het Mulier Instituut en Kenniscentrum Sport blijkt dat de favoriete sporten fitness en hardlopen zijn en dat de lidmaatschappen bij verenigingen teruglopen. Fitness en hardlopen kun je vanuit thuis en in je eigen tijd en tempo doen en voor abonnementen betaal je precies zoveel als je er gebruik van maakt.
Stop met sporten, ga bewegen!
Stop dus met sporten en ga bewegen. Als sporten jouw vorm van bewegen is en je daar blij en gelukkig van wordt, vooral doen en van genieten. Maar als sporten geen natuurlijke en vrijwillige beweging voor je is en je het slechts doet vanuit schuldgevoel tegenover de doctrine van de sportmaffia, zit je straks misschien wel strak maar niet lekker in je vel. Een betere en gezondere keus zou dan zijn om je beweging in de kleine dagelijkse dingen te zoeken en heel tevreden over je eigen keuze die bikini of zwembroek aan te trekken.
Een bewerking van deze column verscheen eerder in BN/De Stem.