Spring naar content

Maak sporten leuk

Column Conny Kooijman, directeur vereniging LFB, de landelijke belangenorganisatie door en voor mensen met een verstandelijke beperking.

Uit onderzoek is bewezen dat mensen met een verstandelijke beperking minder bewegen en sporten. Ze eten ongezonder. Daardoor hebben zij ook vaker obesitas.

Veel mensen met een beperking zien wel in dat sport en bewegen gezond is. En doen dat ook. Ik weet al heel lang dat er veel mensen met een verstandelijke beperking zijn die veel wandelen of fietsen. Maar ook andere sporten zoals bijvoorbeeld zwemmen, fitnessen en voetballen. Vorige maand hadden we een themacafé avond over sporten, bewegen en gezonde voeding.Iedereen gaf aan dat ze letten op gezonde voeding en dat ze sporten. Als je wandelt bijvoorbeeld raakt je hoofd leeg en ga je weer helderder denken. En na het sporten heb je een lekker gezond gevoel.

Niet iedereen houdt van sporten, daarom moet je sporten leuk maken.

Conny Kooijman, directeur vereniging LFB

Maar, niet iedereen houdt van sporten. Er zijn ook veel mensen met een beperking die niet uit zichzelf gaan bewegen en sporten, ze hebben geen zin en zitten liever achter de televisie en computer. Als ze wat ouder worden, worden de meesten gemakzuchtig en zijn eerder stijf en hebben daardoor minder energie. Daarom moet je sporten leuk maken met iets leuks erbij. Als je wandelt en fietst zie je leuke dingen, zoals de natuur en een mooie omgeving die wisselt. Door mensen met een beperking te stimuleren om goede bewegingsoefeningen te doen, blijven ze fit en kunnen ze nog lang normaal bewegen.

Daarom zijn de laatste jaren in het land heel veel projecten over gezondheid en bewegen van mensen met een verstandelijke beperking. Zoals ‘Zorg voor beter’ projecten. Ik doe mee met het project ‘Cliënten maken de zorg beter’ samen met de zorginstellingen Vilans en Esdégé-Reigerdaal.

Als LFB hebben wij ook een cursus ontwikkeld: ‘Samen sterker door dik en dun’. De cursus wordt gegeven door mensen met een verstandelijke beperking.Het gaat over gezonde voeding, leren koken en over lijnen. Binnenkort komt er ook een zeer gemakkelijk kookboek uit, voor mensen die heel slecht kunnen lezen. Een kookboek met afbeeldingen en foto’s. Wilt u weten wanneer het kookboek klaar is of meer informatie over ‘Samen sterker door dik en dun’, kijk dan op onze site www.lfb.nu.

Deze column komt uit het Magazine Zorg in Beweging. Zorg in Beweging is een uitgave van Gehandicaptensport Nederland in het kader van het programma Zo kan het ook!