Spring naar content

Wat maakt een goede sportcoach?

Een coach heeft een enorme impact op de sportervaring van je kind. En dan hebben we het niet enkel over de prestaties. Maar wat maakt een coach een goede sportcoach? Hetzelfde als wat een ouder en goede ouder maakt, zegt Active for Life.

Het ouderschap zal nooit worden beoordeeld op het rekencijfer van een kind, zijn tekentalent, haar taalvaardigheid. We beoordelen ouderschap niet op de prestaties van een kind, omdat er zoveel dingen zijn die veel belangrijker zijn dan cijfermatige resultaten. Zouden we coaches niet ook zo moeten bekijken?

Een goede coach heeft humor. Luistert naar een kind. Is geduldig. Positief. Verwacht niet alleen respect, maar toont het ook.

De Huffington Post publiceerde bovendien een artikel gekopt ’35 geheimen van een geweldige coach’. Op deze lijst vind je onder andere:

1. Plaats het kind boven de atleet.

Een kind kent vele rollen, waar sporter er maar één van is. Dit zou nooit belangrijker moeten zijn dan het welzijn van het kind in algemene zin.

2. Corrigeer op een positieve manier.

Een goede coach zegt niet ‘dat moet je niet doen!’, maar ‘het werkt beter wanneer je.. probeer maar!’.

3. Weet hoe je succes moet meten.

Succes kan vele vormen aannemen. Wat op de korte termijn succesvol is, hoeft dat op lange termijn niet te zijn. En wat op het scoreboard misschien niet zo goed staat, kan voor een kind zelf wel een enorme persoonlijke overwinning zijn.

4. Begrijp het belang van een hecht team.

Een team behaalt pas echt succes, wanneer het hier samen naartoe werkt. Een goede coach besteedt daarom voldoende tijd aan teambuilding en de relaties tussen de jonge atleten.

5. Adopteer een groeimentaliteit.

Wat een groeimentaliteit precies inhoudt en waarom het voordelig is, leggen we hier uit. Geloven dat je altijd meer kan leren is niet alleen voor het kind, maar ook voor de coach enorm belangrijk.

6. Begrijp het belang van plezier.

Kinderen sporten omdat ze het leuk vinden en stoppen wanneer dat niet meer zo is. En stoppen met een sport is jammer voor zowel kind, ouder als coach.

Oftewel: een coach is veel meer dan de persoon die een team naar de overwinning helpt. Een coach stimuleert en motiveert kinderen, leert ze zelfverzekerdheid en doorzettingsvermogen en bovenal, verzekert dat elk kind plezier heeft.

Bron

De informatie voor dit artikel is afkomstig van de website Active for Life en is oorspronkelijk geschreven door Lori Fireman. Active for Life is een niet-commerciële organisatie die zich wijdt aan het helpen van ouders bij het opvoeden van blije, gezonde en motorisch vaardige kinderen. Bezoek voor meer informatie en artikelen de website.