Spring naar content

Meer bewegen? Ga handballen!

Handbal is een snelle, spectaculaire sport waarin heel veel gebeurt. Om goed te kunnen handballen moet je snel zijn, goed kunnen springen, hard kunnen gooien, sportief zijn en met je teamleden samen spelen. Maar ook als je deze onderdelen nog niet optimaal beheerst, kan je natuurlijk gaan handballen!

Een handbalteam bestaat uit zeven spelers: zes veldspelers en één keeper. Daarnaast mogen er vijf wisselspelers op de reservebank plaatsnemen. Bij deze snelle en beweeglijke sport mag onbeperkt gewisseld worden.

Handbal wordt gespeeld op een veld van 40 meter bij 20 meter. Het veld bestaat uit twee helften met aan allebei de kanten een doel. Het doel is afgeschermd door een halve cirkel waarin alleen de keeper mag komen. De bedoeling van het spel is om meer doelpunten te scoren dan de tegenstander.

Hierbij mag je maximaal 3 stappen zetten en mag je tijdens het stuiteren de bal niet volledig vastpakken in je handen. Doe je dit wel dan mag je nog 3 stappen zetten en dan moet je overgooien of schieten. Je mag dus 3 stappen zetten, stuiteren, 3 stappen zetten. Handbal is een continu aanvals- en verdedigingsspel.

Zelf handballen?

In Nederland doen ongeveer 50.000 mensen aan handbal, verspreid over 400 verenigingen. Als je zelf actief wilt handballen kun je een mail sturen naar informatie@handbal.nl of bellen naar 026-7071420 met de vraag waar voor jou de dichtstbijzijnde handbalvereniging is. Weet je al welke vereniging dit is, dan kun je hier de contactgegevens vinden van de vereniging en hiermee contact opnemen. Ook kun je natuurlijk naar de handbalvereniging toegaan om een keertje mee te trainen. Bij vrijwel elke vereniging is het mogelijk om een gratis les mee te trainen en te kijken of je het leuk vindt.

Lees ook over handbal voor de jeugd; voor de jongste jeugd is er minihandbal!

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met het Nederlands Handbal Verbond.

Onder de titel ‘Meer bewegen? Ga…’ zijn ook artikelen verschenen over andere sporten o.a. honkbal, tennis, hardlopen, hockey