Meer bewegen? Ga roeien!
Roeien is niet alleen voor topsporters: het is een veilige sport voor alle leeftijden. Je moet wel kunnen zwemmen natuurlijk.
Nederland is het perfecte roeiland met al onze grachten, kanalen, rivieren, plassen en meren. Je kunt overal het water op en genieten van de prachtige natuur. In wedstrijdverband doet ons land internationaal mee op het allerhoogste niveau. Op de Olympische Spelen van Rio in 2016 haalden we één gouden, één zilveren en één bronzen medaille.
Wist je dat?
Met roeien train je al je spieren, maar de kans op blessures is klein, omdat je lichaam geen harde klappen hoeft op te vangen of onverwachte draaiingen hoeft te maken.
Het gevoel als je met je boot soepel door het water glijdt is niet te beschrijven, dat moet je ervaren. Dat kan op allerlei niveaus. En ook zijn er verschillende soorten roeiboten. Ga je graag in een eenpersoonsboot, de skiff, of liever met een ploeg het water op? Ben je meer prestatief of recreatief ingesteld? Er is voor ieder wat wils.
Je kunt zelfs binnen roeien: indoorroeien doe je bij een sportschool.
De roeibond is jarig in 2017
In 2017 vierde de roeibond KNRB zijn honderdjarig jubileum. Daarom is er een leuke film over de geschiedenis van het roeien gemaakt. Nieuws over roeien is te volgen via o.a. hun facebookpagina.
Bij de KNRB zijn 121 roeiverenigingen aangesloten, dat zijn studentenverenigingen en overige verenigingen. Voor meer informatie of voor een vereniging bij jou in de buurt, kijk op de website van de KNRB.
Kom een keer meeroeien
Op een vereniging leer je in een aantal lessen hoe je moet roeien en hoe je veilig op het water vaart. De verenigingen organiseren allerlei activiteiten; van juniorenwedstrijden en nationale topwedstrijden tot roeimarathons en toertochten in het buitenland.
Bij verenigingen ben je altijd welkom om een keer mee te trainen. Ook houden roeiverenigingen regelmatig een open middag of een open dag. Je kunt natuurlijk ook gewoon een afspraak maken.
Sommige verenigingen hebben vaste momenten waar nieuwe leden kunnen instromen. Bij studentenverenigingen veelal aan het begin van het studiejaar en in de lente. Een aantal verenigingen organiseert ook losse roeicursussen. Informeer bij een lokale vereniging naar de mogelijkheden. Je vindt ze via de website van de KNRB.