Spring naar content

Meer bewegen? Ga shorttracken!

Internationaal is Nederland altijd toonaangevend geweest in de disciplines langebaan- en kortebaanschaatsen. Maar de laatste decennia is Nederland ook succesvol in het shorttrack. In 2014 won Sjinkie Knegt op de Olympische Spelen een bronzen medaille. Sindsdien doet Nederland het internationaal steeds beter. Want in 2018 won Knegt olympisch zilver op de 1500 meter, Yara van Kerkhof olympisch zilver op de 500 meter, Suzanne Schulting olympisch goud op de 1000 meter en de vrouwen olympisch brons op 3000 meter aflossing!

In deze tak van de schaatssport wordt geschaatst op een 111,11 meter lang ovaal dat uitgezet wordt op een ijshockeybaan. In tegenstelling tot het langebaanschaatsen is de absolute tijd van een rijder niet van belang. Vier tot zes rijders starten tegelijk en de rijd(st)er die als eerste finisht is de winnaar. De individuele afstanden die verreden worden zijn de 500, 1000 en 1500 meter.

Wist je dat?

In 2017 organiseerden we de wereldkampioenschappen in eigen land. Van 10 tot en met 12 maart vond het WK Shorttrack plaats in Ahoy, Rotterdam. Het was een fantastische combinatie van topsport, spektakel en entertainment. Want dat is toch de kracht van shorttrack: tactiek, behendigheid, snelheid en versnellen – daar gaat het om.

Shorttrack staat bekend om spectaculaire inhaalacties, waarbij onder meer binnendoor en buitenom ingehaald wordt, vaak met de hand aan het ijs in de bochten. De afstanden zijn gemakkelijk te onthouden, maar het aantal ronden niet: in 500 meter zijn 4,5 ronden afgelegd, in 1000 meter 9 ronden, en in 1500 meter 13,5 ronden.

Waar kun je terecht als je zelf wilt shorttracken?

Hou jij ook van actie en wil je eens kijken of deze sport, waarin je een goede conditie combineert met techniek en behendigheid, iets voor jou is? Kijk waar je bij jou in de buurt een vereniging vindt; regelmatig organiseren verenigingen clinics waaraan je kunt meedoen.

Kijk wel even goed naar de tips over uitrusting en veiligheid, want uiteraard vergt deze tak van sport een goede bescherming.

Kijk ook op: www.knsb.nl en www.schaatsen.nl.

Wel op de ijzers maar wil je niet shorttracken? Lees Meer bewegen? Ga schaatsen!