Spring naar content

Meer bewegen? Ga surfen!

Surfen: zodra de golven roepen, gaan de liefhebbers het water op. En zelfs zonder golven kan het al, met een peddel in de hand. Probeer het ook eens, met of zonder zeil.

Bij het Watersportverbond vallen windsurfen, kitesurfen en suppen allemaal onder de noemer surfen. Maar wat zijn de verschillen?

Windsurfen

Windsurfen bestaat relatief kort. In 1969 werd deze sport uitgevonden door twee Amerikanen. Toen noemden ze het nog plankzeilen, omdat je je voortbeweegt met een zeil en een plank.

Windsurfen heb je niet in één dag geleerd. Door je in te schrijven bij een windsurfvereniging kun je van een ervaren instructeur alle technieken van het windsurfen aanleren. Zodra je vertrouwd bent op de plank, kun je bij veel verenigingen ook wedstrijdtrainingen volgen. Zo kun je ooit wellicht een (semi)professionele windsurfer worden en wie weet olympisch kampioen, zoals Dorian van Rijsselberghe in zowel 2012 (Londen) als in 2016 (Rio).

Kitesurfen

Kitesurfen is een nieuwere tak van de surfsport en valt onder de zogenoemde ‘extreme sports’. Het ziet er spectaculair uit: een watersporter op een plank die zich laat voorttrekken door een vlieger, de kite, en daarbij soms hoge sprongen maakt. Bij het kitesurfen worden enorme snelheden behaald. Het wereldrecord ligt boven de 100 kilometer per uur.

Onervaren kitesurfers wordt aangeraden om te beginnen met het volgen van kiteles. Niet alleen om het kitesurfen onder de knie te krijgen, maar ook om het veilig te leren. De meeste ongelukken gebeuren door een tekort aan basisvaardigheden en kennis wat betreft veiligheid.

Suppen

De nieuwste variant van de boardsporten is suppen of Stand Up Peddling. Daarbij staat iemand op een plank, zich voortbewegend met een peddel in de hand. Je ziet het steeds meer op de Nederlandse en buitenlandse wateren. Suppen kan heel goed op vlak water, je hebt geen golven nodig. Suppen kan eigenlijk overal waar water is, dat maakt het een heel toegankelijke sport.

Onervaren suppers wordt aangeraden op binnenwateren te oefenen. Zo wordt er in veel steden van Nederland al volop gesupt in de grachten. Leuk om te zien en nog leuker om te doen: zo zie je de stad eens vanuit een heel ander perspectief. De meer ervaren supper zal op een gegeven moment het ruime sop verkiezen en de golven opzoeken.

Suppen is een zeer toegankelijke sport die snel en eenvoudig te leren is. De SUPscholen schieten als kool uit de grond en verhuurlocaties zijn er al door heel Nederland. Zie hiervoor de kaart van Nederland op de website van de Watersportbond.

Meer informatie

Wil je meer weten, kijk dan op de site van het Watersportverbond.