Spring naar content

Meer bewegen? Ga zeilen!

Zeilsporters combineren tactiek, passie en doorzettingsvermogen met het weer en meer en dat al sinds de 17de eeuw. En je kunt er zo aan beginnen, ook bij jou in de buurt.

In een land met zoveel water en wind als Nederland, is de zeilsport volledig op zijn plaats. En hoewel veel mensen bij zeilen vooral aan vakantie denken, is het óók een olympische topsportdiscipline. Nederlanders zijn zelfs medaillekandidaten.

Leren zeilen is voor niemand moeilijk. Kinderen stappen net zo gemakkelijk in de boot als volwassenen; het is een sport voor jong en oud. Wie ermee wil beginnen, kan het beste een watersportvereniging in de buurt zoeken; daar krijg je les van ervaren instructeurs.

Je leert steeds iets nieuws

Tijdens je zeillessen krijg je alle basiskennis en -technieken van het zeilen mee. Daarna kun je zelfstandig het water op. Uiteraard zijn er diverse niveaus in het zeilen en leer je per niveau iets nieuws. Zeilen is namelijk een complex spel van strategie, multitasking, tactiek, meteorologie, concentratie, passie en doorzettingsvermogen.

Er zijn zeilboten in heel veel soorten en maten. Kinderen leren meestal zeilen in een Optimist. Dat is een boot waarmee je zowel op een kleine plas als op het IJsselmeer kunt varen.

Wedstrijdzeilen in soorten en maten

Zeilwedstrijden zijn in de 17de eeuw ontstaan in Nederland. Ook tegenwoordig doen Nederlandse zeilers nog geregeld mee om olympische medailles. Bij de mannen zijn er vijf onderdelen:

  1. RS:X (windsurfen)
  2. Laser (eenpersoonszeilboot);
  3. Finn (een zwaardere eenpersoonsboot);
  4. 470 (een tweepersoonsboot van 470 centimeter lang); en
  5. 49er (de snelste olympische zeilboot voor twee personen).

De vrouwen komen uit op vier onderdelen:

  1. RS:X;
  2. 470;
  3. Laser Radial (met een kleiner zeil en een kortere mast dan de Laser); en
  4. 49er FX (een nieuwe versie van de 49er).

En dan is er ook nog de Nacra 17: een catamaran met een man en een vrouw aan boord.

Tien of twaalf races voordat de medaille in zicht komt

Alle wedstrijden bestaan uit tien of twaalf races en worden afgesloten met een medaillerace. Windsurfer Dorian van Rijsselberghe heeft in 2016 in Rio zijn olympische gouden medaille succesvol verdedigd. Daarnaast heeft Marit Bouwmeester een gouden plak behaald in de Laser Radial klasse. Daarmee was Nederland tweede in de medaillespiegel voor zeilen, achter Groot-Brittannië.

Sluit je aan bij een watersportvereniging

De zeilsport is een onderdeel van het Watersportverbond. Bij deze bond zijn zo’n 400 aangesloten watersportverenigingen, die meer dan 80.000 leden (recreanten, breedtesporters, wedstrijdsporters en topsporters) vertegenwoordigen.