Spring naar content

Met deze praktische tips help je jouw leerlingen voldoende te bewegen

Als docent lichamelijke opvoeding ken je waarschijnlijk de beweegrichtlijnen. En weet je ook dat het voor sommige kinderen een uitdaging is om genoeg te bewegen. Hoe kun je jouw leerlingen hierbij begeleiden en motiveren? In dit artikel vind je volop praktische instrumenten en tips die je kunt inzetten om kinderen te helpen bij een gezonde leefstijl.

Wat zeggen de beweegrichtlijnen?

Een opfrisbeurt over de beweegrichtlijnen die aangeven hoeveel je moet bewegen om gezond te blijven. Voor kinderen van 4 tot 18 jaar geldt: één uur per dag matig intensief bewegen. Bij matig intensief bewegen gaat het om het krijgen van een hogere hartslag en een versnelde ademhaling. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij fietsen, trampolinespringen of paardrijden.

Ook moeten kinderen drie keer per week bot- en spierversterkende oefeningen doen. Botversterkend zijn activiteiten waarbij je lichaam met je eigen gewicht wordt belast, zoals springen, traplopen, hardlopen en dansen. Spierversterkend zijn activiteiten die kracht en uithoudingsvermogen van de spieren verbeteren. Je kunt inzetten op specifieke krachtoefeningen. Maar ook veel sporten waarbij je moet rennen en springen, versterken de spieren. Denk bijvoorbeeld aan hardlopen, voetballen, tennissen of fitnessen

Wat zeggen de cijfers uit de praktijk

Het zal voor jou geen verrassing zijn dat lang niet alle kinderen voldoen aan de beweegrichtlijnen. Kinderen van 4 tot en met 11 jaar voldoen met 60,7% (2020) stukken beter aan de beweegrichtlijnen dan kinderen van 12 tot en met 17 jaar met 41,2% (2020). Dit verschil tussen de leeftijdsgroepen geldt zowel voor jongens als voor meisjes. Dat laat voor beide leeftijdsgroepen dus nog een hoop ruimte voor verbetering.

Zo test je hoe jouw leerlingen ervoor staan

Voor beweegprofessionals, gezondheidsprofessionals – maar ook voor ouders – is er een korte Beweegtest beschikbaar, die inzicht geeft in het beweeggedrag van kinderen. Je kunt de test invullen samen met een kind vanaf 4 jaar. Met de resultaten kun je zien wat er al goed gaat en op welke leuke, eenvoudige manieren een kind meer beweging in zijn of haar dag kan brengen. De uitslag van de test helpt ook om makkelijker in gesprek te gaan over bewegen. Als docent kun je de test samen met een leerling invullen, of je kunt ouders vragen dit te doen.

4 Beweeginterventies voor scholen

Er bestaan veel verschillende zogenoemde interventies om kinderen meer te laten sporten en bewegen. Bekijk hier een compleet overzicht van sport- en beweeginterventies. Hieronder beschrijven we een aantal voorbeelden die specifiek bijdragen aan het behalen van de beweegrichtlijnen vanuit het onderwijs.

The Daily Mile

Bij The Daily Mile loopt of rent de klas gezamenlijk een paar keer per week 15 minuten. Doel van deze aanpak voor kinderen vanaf groep 3, is het verhogen van het uithoudingsvermogen. Daardoor kunnen zij met plezier fysieke activiteiten langer volhouden.

Beweegwijs

Beweegwijs brengt structuur in de schoolomgeving en maakt het plein geschikt voor meer speelplezier en bewegend leren. Het wordt een plek waar elk kind zich veilig voelt om te spelen. Deze speelpleinmethode maakt zes verschillende zones op het speelplein, met spelvormen en materialen die aansluiten bij de sociaal emotionele ontwikkeling van de leerlingen. Voor schooltijd, tijdens de pauzes, bij de opvang en na schooltijd kan een kind zelf kiezen in welke zone hij of zij wil spelen.

PLAYgrounds

Wist je dat 60% van de kinderen niet tot bewegen komt tijdens de pauze door onder andere de sociale hiërarchie die heerst op een plein? Vaak bepaalt de meest vaardige speler het spel, waardoor kinderen die minder vaardig zijn niet of beperkt kunnen meespelen. Terwijl deze kinderen juist voldoende moeten spelen en bewegen om vaardiger te worden. De PLAYgrounds aanpak zorgt voor een pedagogisch veilige omgeving, waarin kinderen uitgedaagd worden om op hun eigen niveau te bewegen. Na een fijne en actieve pauze kunnen kinderen weer met nieuwe energie aan de les beginnen.

Schoolsportvereniging

Met het concept Schoolsportvereniging werken scholen en sportverenigingen samen om het sportaanbod dichterbij de kinderen te brengen. Met als ultiem doel structureel en duurzaam sporten, door een lidmaatschap bij een sportvereniging. Trainers van de sportverenigingen verzorgen direct na schooltijd trainingen op school of in de buurt. Hiermee wordt de drempel om te sporten zo laag mogelijk gemaakt. Jouw leerlingen kunnen hiermee maximaal twee jaar binnen de schoolsportvereniging een sport beoefenen. Daarna moeten ze doorstromen naar het reguliere aanbod van de vereniging.

Beweegcirkel

En wil je echt uitgebreid aan de slag met leerlingen die wat meer mogen bewegen? De Beweegcirkel is een instrument met invuloefeningen en voorbeelden die kinderen helpen te ontdekken wat ze leuk vinden qua beweging en/of sport.

Dit artikel verscheen eerder in Magazine Lichamelijke Opvoeding, nummer 4, mei 2020 (KVLO)