Met frisse tegenzin naar de sportschool
Soms maken gezondheidsproblemen het mensen heel moeilijk om te blijven bewegen. Hoe gaan zij daarmee om? Wat motiveert hen of weerhoudt hen juist ervan om te bewegen? Hier het verhaal van Hans. Na een leven lang overgewicht, roken en niet bewegen merkt hij nu hoe goed bewegen voor hem is.
Hans Boogaarts (68) komt uit de scheepvaart. Hard werken aan het bureau, stress wegroken en een borrel na het werk. Dat alles zette aan. Hans woog 108 kilo en rookte een pakje shag per dag. In combinatie met zijn COPD maakte dat elke beweging – van douchen tot naar de overkant van de straat lopen – moeilijk. Oplossing? Afvallen en bewegen. “Ik ga nu twee keer per week naar de sportschool. Sporten zal nooit mijn hobby worden, maar ik voel me er wel goed bij.”
“Ik werkte in de scheepvaart. Dat was een stressbaan. En zitten, de hele dag zitten achter het bureau. Als ik ’s avonds thuis kwam, was ik afgepeigerd. Dan ging ik weer zitten, nam een borreltje, glaasje wijn, eten en slapen. Het was niet zozeer dat ik veel at of snoepte, het was jarenlang niet bewegen. Ik ben echt geen sporter en ik zal het ook nooit worden.
Sporten is ook lastig als je COPD hebt. Ik heb maar een derde van de normale longinhoud. Dan kun je het bewegen niet lang volhouden. Maar eerlijk gezegd hielp een pakje shag per dag roken ook niet echt….
Diabetes
Twaalf jaar geleden was ik doodziek. Ik moest naar het ziekenhuis en lag een paar dagen in coma. Dat doet wel wat met je. Toen ging de knop ook om. Mijn gezondheid kwam op de eerste plaats. Maar het echte omslagpunt kwam toen bij mijn vrouw diabetes werd geconstateerd. “Ga jij ook eens voor controle”, zei ze. Nou, ik bleek ook suiker te hebben. Sindsdien sta ik onder controle, sindsdien sport ik en weeg ik rond de 88 kilo.
Bewegen is belangrijk om diabetes te voorkomen en te verbeteren. Er zijn allerlei programma’s die daarop inspelen. De BeweegKuur is een combinatie van meer bewegen, gezonder eten en ondersteuning bij kleine veranderingen in gewoonten en gedrag. Onder professionele begeleiding vanuit de huisartsenpraktijk werk je aan een gezondere en actievere leefstijl. Het doel hiervan is gezondheidswinst boeken en de kwaliteit van leven te verhogen.
De laatste keer dat ik in het ziekenhuis lag, had ik vocht achter mijn longen. Om te weten hoeveel, moest ik elke ochtend op de weegschaal. Die gewoonte heb ik overgenomen. Dat betekent dat ik niet meer echt heel erg oplet op mijn eten. Behalve als ik ’s ochtends de 9 op de weegschaal zie, 89 mag nog! Als ik in de 90 weeg, kom ik in actie! Dan ga ik minderen! En ietsje meer bewegen.
Bewegen is goed voor me. Dat weet ik, dat merk ik. Als ik twee weken met vakantie ben geweest en ik ga weer sporten, dan voel ik dat mijn lichaam het ‘gemist’ heeft. Ik weet en ik voel dat sporten, bewegen en met mate eten en drinken gezond is en mij goed doet. Dus ga ik elke maandag en vrijdag naar de sportschool. Met frisse tegenzin. Dat wat me motiveert, is het gevoel achteraf; als ik geweest ben, heb ik meer lucht. Ik voel me fijner. Ik weet ook dat het gezond is. Mijn suikerwaarde is gehalveerd, ik neem twee keer minder medicatie en mijn bloeddruk is keurig. En dat ik nu bij de legpress 170 kilo in plaats van 95 omhoog til? Dat is natuurlijk wel leuk!”
Meer persoonlijke verhalen van mensen met gezondheidsproblemen
- Doorzetter Carmen blijft letten op voeding en beweging
- Je hoeft niet super sportief te zijn om te bewegen
- Een hond als maatje om te bewegen
- Het belang van samen bewegen
- Het gevecht tussen gezondheid en bewegen
- Opa gaat op yoga!
- Elke training is een wedstrijdje tegen de vorige keer
- Verona kan weer zelf naar de brievenbus lopen