Spring naar content

Met TOPFIT thuis sporten en bewegen met een beperking

Bewegen is belangrijk. Voor mensen met een beperking kan het soms een drempel zijn naar de sportschool te gaan. Met TOPFIT kun je nu gratis sporten en waar, wanneer en met wie je maar wilt. Het enige wat je nodig hebt, is een internetverbinding en een apparaat dat video’s kan afspelen, zoals smartphone, laptop of tablet.

Wat is TOPFIT?

TOPFIT is een serie online trainingsvideo’s voor mensen met een beperking. In de video’s doen de trainers verschillende beweegoefeningen voor. Tijdens het kijken doe je mee met deze oefeningen. Zo sport je gratis en waar, wanneer en met wie je maar wilt. Bijvoorbeeld thuis of in het revalidatiecentrum. De trainingen duren een kwartier en bestaan uit acht oefeningen. Alle trainingen vind je hier op de website van TOPFIT.

Dit is een voorbeeld van een trainingsvideo:

Oefeningen die je thuis kunt doen

Je hoeft niet altijd naar de sportschool om in beweging te komen. Deze oefeningen kun je bijvoorbeeld vanuit huis doen:

 • Op één been staan om je balans te vergroten.
 • ‘Roeien’ vanuit zithouding om je arm- en rugspieren te versterken.
 • Side touches: je armen om beurten langs je zij naar beneden strekken om leniger te worden.
 • Boksen in de lucht voor sterkere armen en buikspieren:

Bekijk hier het filmpje met uitleg over boksen:

Voordelen van sporten en bewegen:

Iedereen heeft zo zijn eigen redenen om te sporten of bewegen. Wij zetten een paar voordelen op een rijtje.

 • Je wordt fitter en zit lekkerder in je vel
 • Je wordt gezonder
 • Je krijgt meer kracht, balans en lenigheid
 • Er is ruimte voor creativiteit
 • Je vormt vriendschappen als je samen traint
 • Je krijgt meer inzicht in wat je allemaal wél kunt

5 tips om TOPFIT te worden

 1. Sport samen. Vind je het leuker of fijner om samen te bewegen? Vraag iemand mee! Bijvoorbeeld een familielid, vriend(in), kennis of begeleider. Plan samen een vast moment in en maak het gezellig. Een beweegmaatje kan je extra motiveren om het vol te houden, zelfs als je een keertje geen zin hebt.
 2. Kies een vast moment. Bedenk wanneer je precies gaat bewegen. Op welke dagen? Op welk tijdstip? Zo wordt het een gewoonte en houd je het langer vol.
 3. Combineer activiteiten. Doe je al een sport? Dan is TOPFIT ideaal als extra training. Doe je nog geen andere sport? Dan merk je misschien wel dat je wat extra uitdaging wilt naast TOPFIT. Dit is een opstapje naar andere sporten.
 4. Begin rustig. Ga je meer bewegen? Start met lichte oefeningen en train niet te lang. Zo houd je het leuk en went je lichaam aan de activiteit. Wil je meedoen aan TOPFIT? Kijk dan bijvoorbeeld eerst een aflevering voordat je zelf meedoet. Op deze manier zie je alle oefeningen eens. En je ziet dat mensen met verschillende beperkingen en van verschillende leeftijden de oefeningen doen. Iedereen kan dus meedoen op zijn eigen niveau. Ook jij!
 5. Bereid je voor. Begin je aan je training? Zorg dan dat je voldoende ruimte hebt. Gebruik je spullen, zoals een waterflesje? Leg die dan vooraf vast klaar.

Wat heb je nodig?

TOPFIT is helemaal gratis. Dit is het enige wat je nodig hebt:

 • Internetverbinding
 • Een apparaat dat video’s kan afspelen, zoals smartphone, laptop of tablet

Je hebt geen speciale spullen nodig. Voor sommige oefeningen heb je alleen dingen als een een stoel of gevulde waterflesjes nodig. Dat heb je vast al wel in huis.

Kom in beweging!

Is TOPFIT iets voor jou? Veel beweegplezier! Of ken je iemand voor wie TOPFIT iets zou zijn? Deel gerust dit artikel! Heb je een vraag of opmerking? Neem dan contact op met de Dirk Kuyt Foundation. Dit kan via het contactformulier op de website, via de Facebook-pagina of het Youtube-kanaal van de Dirk Kuyt Foundation.

TOPFIT is in september 2018 gelanceerd door de Dirk Kuyt Foundation. Het eerste seizoen van TOPFIT heeft 26 verschillende trainingen. Elke week komen er nieuwe trainingen bij, bekijk ze op het videokanaal van Dirk Kuyt Foundation.