Monkey see, monkey do: het goede voorbeeld geven
Mijn moeder hield van theater, gaf liever geld uit aan een goede musical dan een nieuwe televisie en kon, wanneer ze vrij was, wel acht boeken in een week uitlezen. Daarnaast was ze gek op zwemmen (net als mijn opa). In zee welteverstaan, zwembaden vond ze afgrijselijk.
Het zal niet verbazen dat ook ik gek ben op theater-, dans- en musicalvoorstellingen. Dat ik op vakantie het liefst de hele dag op het strand lig met een boek en een zwembad absoluut geen must is bij het uitkiezen van de bestemming. Dat ik zodra ik vier was per direct op zwemles werd gezet, omdat ik áltijd in het water te vinden was.
Als klein kind imiteer je je ouders. Later kijk je naar ze op en vormen hun gewoontes een voorbeeld en leidraad voor jouw eigen gedrag.
Natuurlijk hebben mijn ouders ook bewust cultuur een plaats gegeven in mijn opvoeding, maar had dit hetzelfde effect gehad als zij er zelf niet in hadden geloofd, niets mee hadden gedaan? Ik betwijfel het. Was ik net zo gek geweest op water, als er niemand uren (het liefst van 7 uur ’s ochtends tot 7 uur ’s avonds) met mij in het zwembad of in zee had willen spenderen?
Monkey see, monkey do
Een kind kopieert gedrag dat het in de omgeving ziet. Zit de hele klas op voetbal? Dan verbaast het je waarschijnlijk niets wanneer jouw spruit daar ook opeens interesse in heeft. En we weten allemaal dat het die scheldwoorden niet zelfbedacht heeft..
Maar in het verlengde hiervan geldt dus ook in sterke mate het welbekende practice what you preach.
Als je erop staat dat jouw kind in het weekend minstens 4 uur de hort op gaat, maar zit je zelf het liefst de hele dag op de bank, dan kan je wat tegengeluid verwachten. Zeker op de dagen waarop het weer weinig uitnodigend is (en dat zijn er nogal wat hier). Ben je zelf echter graag actief bezig, vind je het leuk om met de kids te wandelen of het zwembad in te duiken, dan is de kans groot dat ze die instelling en uiteindelijk jouw levensstijl overnemen.
Het goede voorbeeld geven dus. En dan bedoelen we echt niet dat je een marathon op de planning moet zetten of elke ochtend om 7 uur in de sportschool moet staan. Kleine dingen kunnen een groot verschil maken. Op de fiets naar school, de trap nemen in plaats van de lift, een middagje skeeleren als het mooi weer is. Voel jij je misschien ook weer een beetje kind.