Spring naar content

Motorische ontwikkeling als je kind 4 of 5 jaar is

Bij een kind van 4 of 5 jaar is de grove motoriek al goed ontwikkeld.

Handen wassen kan je kind nu zelf. Tanden poetsen ook maar even napoetsen is nog wel belangrijk. Misschien heeft je kind op school het veterstrikdiploma al bemachtigd. Aan en uitkleden lukt nu meestal helemaal zelf. Je kind kent minstens vier kleuren en kan tot tien tellen.

Genoeg beweging voor kinderen kan lastig zijn. Waar loop jij als ouder tegenaan?

Dit vroeg Kenniscentrum Sport in maart 2019 via deze website en social media. Er werden 87 vragen gesteld. Het blijkt dat ouders vooral op zoek zijn naar tips om bewegen te stimuleren en naar kennis over wat goed is voor de ontwikkeling van hun kind met betrekking tot sport en bewegen. Lees meer over de vragen die zijn gesteld en krijg meteen wat tips!

Ook in 2020 heeft een peiling plaatsgevonden.

Sociaal emotionele ontwikkelingen

Op deze leeftijd begint een kind zich bewust te worden dat hij misschien meer of minder kan dan leeftijdsgenootjes. Communicatie is belangrijk in het spelen met anderen; kinderen die hier goed in zijn spelen vaak langer met andere kinderen dan kinderen die hier minder goed in zijn. Vriendjes worden steeds belangrijker. Sommige kinderen hebben ook ingebeelde vriendjes. Ze spelen nog vaak naast elkaar in plaats van met elkaar. Driftbuien en agressie komen soms voor, nieuwe sociale regels proberen kinderen graag uit. Je kind is gevoelig voor complimentjes.

Sport en beweging

De grove motoriek is nu goed ontwikkeld. Hinkelen, met een bal overgooien, steppen, fietsen, springen en draaien zijn vaardigheden die kinderen op deze leeftijd veel oefenen. De fijne motoriek is nu zo ver dat je kind allerlei vormen tekent en soms zelfs al letters kan schrijven, meestal met dezelfde hand. Een middag spetteren in het zwembad vinden kinderen van deze leeftijd leuk. Buitenspelen is belangrijk zodat je kind zijn energie kwijt kan en zijn grove motoriek ontwikkelt. Touwtje springen, hinkelen, fietsen, steppen, rennen, springen, klimmen en klauteren en natuurlijk tikkertje spelen doen kinderen van 4 en 5 jaar graag.

Geen kind is hetzelfde en ieder kind ontwikkelt zich in zijn (of haar) eigen tempo. Deze informatie is gebaseerd op gemiddelden. Heb je vragen of twijfels over de ontwikkeling van je kind? Neem dan contact op met een arts of met het consultatiebureau.

Lees meer

Foto: Kevin White