Spring naar content

Motorische ontwikkeling schoolkind: 9 – 12 jaar

De motorische ontwikkeling van een schoolkind is bij ieder kind verschillend. Dat geldt zeker voor kinderen van 9-12 jaar. Sommigen zijn al heel zelfstandig, anderen zijn nog niet zover. Of je kind de oudste of de jongste in het gezin is kan hier ook van invloed op zijn.

Genoeg beweging voor kinderen kan lastig zijn. Waar loop jij als ouder tegenaan?

Dit vroeg Kenniscentrum Sport in maart 2019 via deze website en social media. Er werden 87 vragen gesteld. Het blijkt dat ouders vooral op zoek zijn naar tips om bewegen te stimuleren en naar kennis over wat goed is voor de ontwikkeling van hun kind met betrekking tot sport en bewegen. Lees meer over de vragen die zijn gesteld en krijg meteen wat tips!

Ook in 2020 heeft een peiling plaatsgevonden.

Wat kan mijn kind?

Vanaf negen jaar kan je kind zelfstandig een boodschap doen en begrijpt het de waarde van geld. Je kind weet hoe hij een plattegrond moet lezen. Hij gaat waarschijnlijk inmiddels zelfstandig naar school of naar de sportvereniging. Zo rond de acht kan je kind langdurig bewegen, bovenhands werpen met voorkeurshand, rollen, duikelen, balanceren en sprinten. Dit is ook de leeftijd waarop ze spelinzicht krijgen en de spelregels leren begrijpen.

Motorische ontwikkeling schoolkind

Zo rond een jaar of negen begint de weg naar de puberteit en daarmee volwassenheid. Er kan een verandering optreden in de relatie tussen jou en je kind en tussen je kind en leeftijdsgenoten. Meisjes kunnen gevoelig worden voor alles wat met uiterlijk te maken heeft. Je zoon of dochter ervaart dat het lichaam verandert. Hierdoor kan ook het gevoel van je kind veranderen en kan het door een periode van onzekerheid gaan.

Sport en beweging

Een inmiddels goed ontwikkelde spiersterkte, coördinatie en stabiliteit maakt dat je kind voldoende vaardigheden heeft om te kunnen bewegen. Rond het elfde jaar beheerst je kind in principe zijn motoriek volledig. Het uithoudingsvermogen is dusdanig vergroot dat er echt gesport kan worden. Je zult zien dat je kind steeds meer verschillende sporten goed onder de knie krijgt. Ook is je kind klaar om een teamsport te gaan doen, er is voldoende teamgeest ontwikkeld. De fijne motoriek is inmiddels zo goed dat je kind feilloos de kleinste priegelwerkjes kan doen.

Buiten spelen blijft belangrijk en leuk voor je kind. Je kind kun je stimuleren om te bewegen door hem bijvoorbeeld op een sportclub te laten gaan die zijn interesse heeft. Sporten kan een hele goede manier zijn om zelfvertrouwen te krijgen. Onder begeleiding leert je kind de sport onder de knie te krijgen. Bovendien is je kind samen met andere kinderen bezig, niet alleen goed voor de lichamelijke ontwikkeling, ook de sociale ontwikkeling wordt hierdoor gestimuleerd. Heeft je kind er al snel genoeg van? Kijk eens waar dat vandaan komt voordat je hem laat wisselen.

Lees ook: