Spring naar content

Naar binnen staande voeten zijn geen reden tot zorg

Veel kinderen lopen met de voeten naar binnen. Soms struikelen ze daardoor over hun eigen voeten. Dat is lastig, maar de oorzaak van deze loopstijl is meestal onschuldig.

Bij kinderen is de stand van de heupen iets anders dan bij volwassenen. De steel van de heup, net onder de heupkop, wijst bij kinderen, in vergelijking met volwassenen, meer naar voren. Kinderen kunnen hun heupen daardoor verder naar binnen draaien. Soms leidt dit ertoe dat ze met de voeten naar binnen gaan lopen.

In de loop van de groei verandert de stand van de heupen, waardoor de binnenwaartse draaimogelijkheid van de heup afneemt. De meeste kinderen gaan uiteindelijk met de voeten recht naar voren lopen.

Het naar binnen wijzen van de voeten bij lopen kan ook worden veroorzaakt door een afwijkende stand van de voeten of de onderbenen. Meestal neemt de ernst van deze standsafwijkingen in de loop van de groei af en is behandeling daarvoor niet nodig.

Wat kun je doen bij naar binnen staande voeten?

Als je zorgen hebt over het looppatroon van je kind of over de stand van de voeten en de onderbenen kun je dit het beste bespreken met je huisarts.

Voor alle kinderen geldt dat veel en gevarieerd bewegen van belang is voor een goede ontwikkeling van het bewegingsapparaat.

Als je kind bij het bewegen pijn heeft in de liezen, de benen of de voeten of als je kind plotseling mank loopt, is het van belang om je kind te laten onderzoeken door de huisarts. Een enkele keer is verder onderzoek door de orthopedisch chirurg noodzakelijk om de oorzaak van de pijn of het manke lopen op te sporen.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Esther Schoots, sportarts SMA Utrecht.

Lees meer

Vragen?

Vind hier een overzicht van sportdeskundigen bij jou in de buurt, zoals een fysiotherapeut of sportdiƫtist voor deskundig advies.