Spring naar content

Nederland één van de beweegkoplopers in Europa

Hoe sportief is Nederland in vergelijking met de andere Europese landen? Héél sportief! Het percentage inwoners dat lid is van een sportvereniging is het hoogst in ons land, en met een percentage van 80% van de Nederlanders die wekelijks recreatief beweegt liggen we ook heel hoog. Maar ook het aantal uren dat we zittend doorbrengen is best hoog…

Vier op de vijf Nederlanders (80%) bewegen wekelijks recreatief (niet sportgerelateerd). Nederland is daarmee één van de beweegkoplopers in Europa, waar het gemiddelde beweegcijfer (44%) een stuk lager ligt. Met meer dan de helft (56%) van de Nederlanders die wekelijks sport, scoort Nederland ook in die ranglijst hoger dan het EU-gemiddelde (40%).

Special Eurobarometer

Dit alles blijkt uit een factsheet van het Mulier Instituut, dat een analyse deed van de Special Eurobarometer – sport and physical activity (2009, 2013 en 2017), een onderzoek onder ruim 28.000 Europeanen uit 28 (in 2009: 27) landen van de Europese Unie.

Resultaten

Andere belangrijke bevindingen zijn:

  • Eén op de drie Nederlanders (27%) is lid van een sportvereniging. Dat is het hoogste percentage in de EU (EU-gemiddelde: 12%).
  • Twee derde (69%) van de Nederlanders vindt dat de overheid voldoende doet om fysieke activiteit te bevorderen (EU-gemiddelde: 49%).
  • Van alle EU-inwoners is de Nederlander, net als in 2013, het meest tevreden met de mogelijkheden die de woonomgeving (94% vs. 74% EU) en de lokale sportaanbieders (94% vs 73% EU) bieden om fysiek actief te zijn.
  • Plezier is voor Nederlanders het belangrijkste motief om te sporten en bewegen, gevolgd door het verbeteren van de fitheid en gezondheid en ter ontspanning. Met name plezier wordt in andere EU-landen veel minder vaak genoemd.
  • Zowel in Nederland als in de rest van de EU is ‘geen tijd’ de belangrijkste reden om niet te sporten.
  • Nederlanders zitten veel, gemiddeld 8,7 uur per dag.

Meer lezen