Ook de vakleerkracht LO blijft actief in tijden van Corona!
De meeste vakleerkrachten lichamelijke opvoeding zitten niet stil op dit moment. Op social media zie je ze allerlei challenges organiseren om de leerlingen aan het bewegen te houden. Wat zien we in Nederland en wat kun jij doen als groepsleraar of vakleerkracht om de kinderen meer te laten bewegen en minder te laten gamen? Kenniscentrum Sport & Bewegen is i.s.m. de Koninklijke Vereniging voor Lichamelijke Opvoeding (KVLO) op zoek gegaan naar initiatieven van nu.
Bewegen kinderen voldoende nu scholen gesloten zijn? Bewegen is belangrijk en gezond en daarmee een must voor opgroeiende kinderen. Ken jij als vakleerkracht de beweegrichtlijnen voor kinderen? Hoe meer beweging kinderen krijgen, hoe beter. De richtlijn is 60 minuten per dag voor ieder kind. Maar hoe doe je dat als je leerlingen thuiszitten? We verzamelden inspiratie en tips van verschillende vakdocenten. Gebruik dit om jouw leerlingen ook nu de beweegrichtlijnen te laten behalen!
Live workouts
Roderick Groot, vakleerkracht op basisschool de Noorderbreedte in Diemen en opleidingsdocent aan de Hogeschool van Amsterdam heeft zijn eigen Instagram- account: meester_roderick. Hij wil met hulp van andere vakleerkrachten uit de gemeente Diemen live workouts organiseren voor de leerlingen van de Noorderbreedte en andere scholen in Diemen. Scholen kunnen via een webcam de workouts uitzenden voor de leerlingen. Goed om te zien hoe de vakleerkrachten uit Diemen: Jan Verhagen (St Petrus en de Nieuwe King), Astrid Steenbergen (Kersenboom) en Mirella Braat (Grote Beer en Octopus), krachten bundelen en de samenwerking in de gemeente met elkaar aangaan om alle kinderen in Diemen te stimuleren om te bewegen en de workouts die ze maken gezamenlijk te gebruiken voor hun klassen en leerlingen.
Dit bericht bekijken op Instagram
Challenges
OSG Echnaton in Almere heeft ook een eigen instagram-account (echnaton fm) met leuke challenges voor hun voortgezet onderwijs leerlingen. Verschillende wc-rol-skills worden door vakleerkrachten vertoond, terwijl de leerlingen worden uitgedaagd de trucs te leren.
Ook de HAN Sport en Bewegen heeft tips om in beweging te blijven: met Professor Play.
Gezondheidstips delen
Maarten Massink, vakleerkracht LO op de Meergronden laat weten dat zij als vakgroep bewegingsonderwijzers leerlingen aanmoedigen met gezondheidstips. Denk aan: het dagritme vasthouden en op tijd naar buiten om te bewegen (zolang het verantwoord en volgens de richtlijnen van RIVM gebeurt).
Ook dagen ze leerlingen uit om bijzondere oefeningen/uitvoeringen op instagram van school (meergronden sport) te zetten en te delen met anderen. En de vakleerkrachten van de Meergronden verwijzen graag naar de gym-op-afstand site van de KVLO voor goede ideeën.
3 extra tips die voor jou als vakleerkracht LO van waarde kunnen zijn:
Tip 1:
Volg op Instagram blijf_thuis_in_beweging. Een account met alleen maar beweegspelletjes en tips.
Tip 2:
Op de website van de KVLO staat een overzicht van alle initiatieven die er zijn, bekijk ze hier.
Heb jij als vakleerkracht een leuke aanvulling, mail het naar webredactie@kvlo.nl
Op Facebook kun je de Praktijkpagina volgen. Ook daar vind je leuke voorbeelden die jij wellicht ook kunt gebruiken.
Tip 3:
Heeft jouw school al een Gezonde school vignet en het deelcertificaat Sport en Bewegen? Als vakleerkracht heb je nu de tijd om je erin te verdiepen en de aanvraag te doen. In dit artikel lees je alles over programma Gezonde School.
Gezonde School is een programma dat scholen helpt om te werken aan een gezonde leefstijl. Dit wordt gedaan door het vignet Gezonde School aan te vragen. Het vignet Gezonde School kan worden aangevraagd als een school voldoet aan een aantal basisvoorwaarden en aan de criteria van minimaal één van de negen thema’s. De Gezonde School-aanpak is er voor het primair onderwijs, het voortgezet onderwijs en het mbo.
Lees meer over de vragen/criteria voor PO en voor VO die Kenniscentrum Sport & Bewegen samen met NOC*NSF en KVLO opstelde. Handig, want dan weet je wat je bij een aanvraag van het themacertificaat Sport en bewegen te wachten staat en welke documenten je daarbij bij de hand moet hebben.
Uiteraard gaat Kenniscentrum Sport & Bewegen ervan uit dat je rekening houdt met de laatste richtlijnen van het RIVM tegen de verspreiding van het Coronavirus.