Spring naar content

Sport voor kinderen: paardrijden

Paardrijden: vooral onder jonge meiden is het een enorm populaire sport, niet altijd tot evenredig enthousiasme van de ouders.. Wat moet je weten als je kind voor deze sport kiest?

Paardrijden voor 0-12 jaar

Kinderen kunnen vanaf 5 jaar beginnen met paardrijden. Er zijn twee manieren om te gaan paardrijden: je kan ervoor kiezen om op een manege te rijden. Hierbij krijgt je kind bijvoorbeeld één keer per week les met een groep kinderen, op pony’s van de manege.

Het alternatief is om een eigen pony te kopen. Hier kan je dan officiële wedstrijden van de KNHS (Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie) mee rijden. Tijdens wedstrijden wordt gereden in verschillende klassen. Een kind begint met dressuur, de gymnastische basis van de paardensport. Ieder kind begint in klasse B. Wanneer er genoeg punten zijn behaald in deze categorie, mag er ook worden gestart in klasse B op het onderdeel springen.

Discipline, evenwicht, concentratie, conditie en doorzettingsvermogen zijn de belangrijkste vaardigheden die een kind aanleert tijdens het paardrijden.

Tijdsbesteding & Kosten

Als je op een manege rijdt, heb je een rijbroek, rijlaarzen, een cap en borstels nodig. De prijzen hiervoor lopen sterk uiteen. Zo is een rijbroek verkrijgbaar vanaf €40, maar kan je er ook €200 aan uitgeven. Hoofdstellen kosten tussen de €50 en €300. Doorgaans geldt de regel: hoe hoger het niveau, hoe duurder het materiaal. Enkele bekende merken voor materiaal zijn Prestige, BR, Schockemole en Stubben.

De gemiddelde contributie voor een ponyclub is €100. Het aanvragen van een startpas voor wedstrijden kost jaarlijks €118. Voor een pony bedraagt dit bedrag €92,50.

De paardensport kent twee seizoenen. Het zomerseizoen loopt van 1 april tot 30 september en het winterseizoen is van 1 oktober tot 31 maart.

Bekendheid Paardensport

Er zijn ruim 1500 verenigingen aangesloten bij de KNHS. De KNHS heeft ongeveer 150.000 leden.

Met je kind naar…

In Nederland worden jaarlijks verschillende grote topwedstrijden georganiseerd. Enkele hiervan zijn Indoor Brabant, CHIO Rotterdam, Jumping Amsterdam en Jumping Maastricht.