Spring naar content

Peutersport: leren bewegen op jonge leeftijd, hoe belangrijk is dat?

Lange tijd was baby- en peuterzwemmen onder professionele begeleiding ongeveer het enige wat op ‘sportgebied’ werd aangeboden voor de allerjongsten. Tegenwoordig kan je kind zich ook uitleven met peutergym, peuterhockey, peutervoetbal en peuterjudo. De meningen over het belang van deze aangepaste spelprogramma’s voor ukjes zijn verdeeld. We willen ons graag verder verdiepen in de wereld van de peutersport. Reacties zijn welkom.

“Kinderen die genoeg bewegen zijn mentaal sterker.”

Peutergymnastiek is een van de beweegprogramma’s voor kleine kinderen die aan populariteit wint. The Little Gym is een franchiseorganisatie met meer dan 300 vestigingen wereldwijd. Ze richten zich op bewegen voor jonge kinderen. Iritsia van ’t Wout is eigenaresse van de nieuwe vestiging in Haarlem. Hieronder haar verhaal.

Iritsia: ‘Als moeder van een dochter van drie en eigenaresse van The Little Gym Haarlem, weet ik als geen ander hoe belangrijk het is dat kinderen voldoende beweging krijgen. Vooral voor de huidige generatie is dat soms best een uitdaging. Buiten spelen is een must; frisse lucht is gezond en geeft kinderen energie. Maar naast buiten spelen is er nog een andere heel belangrijke vorm van bewegen.

Het is wetenschappelijk bewezen dat de basis voor een goede motorische ontwikkeling al wordt gelegd in de eerste zes maanden nadat een kind geboren is. Door veel en gevarieerd te bewegen leren kinderen hoe ze hun lichaam moeten gebruiken en ontwikkelen ze de belangrijkste spiergroepen die ze op latere leeftijd nodig hebben voor een sportieve levensstijl.

Meer dan motorische ontwikkeling

Bewegen is ook belangrijk bij het leren van taal en sociale omgang met leeftijdsgenootjes. Kinderen leren begrippen als onder, boven, over, achter, links en rechts het best door mee te doen aan bewegingsspelletjes en leuke activiteiten. Bewegen in groepsverband draagt bij aan contact met leeftijdsgenootjes. Ze leren samen spelen, wachten op hun beurt en respectvol met elkaar omgaan. Plezier is hierbij erg belangrijk. Als je het naar je zin hebt, leer je veel meer.

Kinderen die voldoende beweging krijgen hebben meer kans om gezond en evenwichtig op te groeien. Zij hebben relatief minder kans op ongevallen en zullen bij ziekte ook sneller herstellen. Ook zijn zij mentaal sterker. Conclusie: minder gezondheidsrisico’s.

Kinderen zijn dus nooit te jong om te beginnen met bewegen. Ouders beseffen niet altijd dat kinderen moeten leren hun lichaam te gebruiken. En juist ouders spelen een grote rol in het leren bewegen van hun kind. Zij zijn diegene die een keuze hebben; kinderen kunnen daar op latere leeftijd alleen maar dankbaar voor zijn. Een win-win situatie toch?’

Meer informatie

Vind meer publicaties over de effecten van sport en bewegen bij kinderen in de Kennisbank Sport & Bewegen