Spring naar content

Peutersport: leren en bewegen is een belangrijke combinatie

The Little Gym in Haarlem biedt gymlessen aan voor peuters en voor de allerkleinsten. Al 35 jaar werken zij binnen hun programma’s aan de combinatie van leren en bewegen door het gebruik van verschillende thema’s (zoals het thema ‘cijfers & tellen’), om zo ook de cognitieve ontwikkeling bij kinderen te stimuleren. Het is bijzonder om te zien hoe geconcentreerd en geïnteresseerd kinderen zijn wanneer ze werken aan basisvaardigheden op het gebied van bewegen.

Dat bewegen kinderen slimmer maakt, is inmiddels al vele malen wetenschappelijk bewezen en wordt vandaag de dag sterker benadrukt dan ooit tevoren. De cognitieve vaardigheden van kinderen verbeteren aanzienlijk door dagelijkse beweging. Ook verbetert het probleemoplossend vermogen, geestelijk welzijn en impulsbeheersing. Kinderen die in hun jeugd veel bewegen, zijn dus cognitief slimmer en investeren in hun toekomst

Bij The Little Gym merken ze dit dagelijks tijdens hun lessen. Juist wanneer kinderen lekker bezig zijn, hun grenzen kunnen opzoeken en leren hoe ze hun lichaam op een juiste manier moeten gebruiken, wordt het brein ook in beweging gebracht. Dit zijn uitstekende momenten om ook met de cognitieve ontwikkeling bij kinderen aan de slag te gaan. Ze hebben veel plezier en zien het als een spel om te oefenen met cijfers, optellen, aftrekken en hoeveelheden.

Een vroege start met leren en bewegen

Zelfs de allerkleinste kinderen, van 10 tot 18 maanden, zitten aandachtig te luisteren wanneer we vingertjes en teentjes tellen. Het aantal stapjes over de hoge balk, het aantal ballen op de rode mat en het aantal bellen in de lucht. Ze lijken misschien nog wat jong, maar ook de basis voor hun cognitieve ontwikkeling wordt hier al gelegd. Ze kunnen er niet vroeg genoeg mee in aanraking komen.

Het belang van bewegen, en dan bedoel ik geen sport waar het feitelijk vaak om het winnen gaat, in de algehele ontwikkeling van hun kind is iets wat veel ouders onderschatten. Dagelijks leggen ze bij The Little Gym ouders uit dat kinderen moeten leren hoe ze hun lichaam moeten gebruiken en dat motorische, cognitieve en sociale ontwikkeling hand in hand gaan. In lesprogramma’s zoeken ze de juiste balans tussen leren en (samen) bewegen. Belangrijk is dat de kinderen het naar hun zin hebben en veel plezier maken. Tegelijkertijd leggen ze die belangrijke basis voor een gezonde en succesvolle toekomst. Dat is pas serious fun!