Spring naar content

Pijn in de hiel bij kinderen: wat kan je er aan doen?

Kinderen die in de groei zijn, hebben regelmatig last van de hielen. Bij thuiskomst na het sporten of buitenspelen klagen zij over pijn aan de achterzijde van de hiel. Als er geen sprake is geweest van een verkeerde landing na een sprong of een ander ongelukje met de hiel, worden deze klachten meestal veroorzaakt door overbelasting.

Bij kinderen in de groei trekt de achillespees aan een groeikern. In de loop van de tijd verbeent deze groeikern met de achterzijde van het hielbot en nemen de hielklachten af. Deze aandoening kom je tegen onder de naam ‘ziekte van Sever’.

Doorsporten bij pijn in de hiel

‘Ziekte van Sever’ klinkt nogal ernstig, maar pijn in de hiel bij actieve kinderen is gelukkig bijna altijd onschuldig. In de loop van de groeiperiode verdwijnen de klachten meestal vanzelf. Tot die tijd is het soms lastig om te weten wat je kind het beste kan doen: doorsporten, rennen en buitenspelen, of rustig aan doen?

Helemaal stoppen met sporten of buitenspelen is bijna nooit nodig. Vaak heeft een kind goed in de gaten welke activiteiten pijn in de hiel veroorzaken. Na trainingen of spelletjes waarbij veel gesprongen en gesprint wordt, is er meer kans op pijn in de hiel dan bij rustigere (techniek)trainingen of buitenspelletjes.

Als je kind direct bij de eerste klachten een week rustig aan doet en niet meedoet met springen en sprinten, wordt de hielpijn meestal snel minder.

Vaak helpt het als je erop let dat je kind ook in het dagelijks leven goede schoenen draagt. Een goede schoen heeft een stevige hielkap, die de hiel goed omsluit. Ook is het fijn als de schoen een voetbed heeft, zodat de voeten aan de binnenkant wat extra steun krijgen.

Pijn in de hiel verminderen

Soms krijgen kinderen het advies om de kuiten te rekken. Dit is alleen zinvol als het rekken niet de bekende pijn in de hiel veroorzaakt. Als rekken van de kuiten pijnlijk is, onderhoudt je kind daarmee de irritatie en overbelasting. Wat je dan wel kunt doen, is de kuiten van je kind rustig masseren. Als de kuiten wat meer ontspannen zijn, trekt de achillespees minder hard aan de groeikern in de hiel. Dit kan een gunstig effect hebben op de hielpijn.

Wanneer je kind ondanks pijn gewoon doorgaat met intensief sporten en rennen, kan het veel langer duren voordat de pijn overgaat. Een enkele keer lukt het dan alleen met volledige sportrust om de pijn onder controle te krijgen. Je kind kan dan een paar weken helemaal niet meedoen met sporten, schoolgym en ook met buitenspelen moet het in zo’n geval rustig aan doen. Dat is jammer, frustrerend en voor de algehele gezondheid van je kind ook niet goed. Op tijd een beetje gas terugnemen met sporten en buitenspelen als je kind pijn in de hielen heeft kan een boel ellende voorkomen.

Als de hielpijn niet overgaat bij het verminderen van de sportactiviteiten, kan er iets anders aan de hand zijn. In dat geval is het verstandig om de klachten te bespreken met je huisarts.