Spring naar content

Praktische tools voor beweegstimulering in de zorg

Als praktijkondersteuner, fysiotherapeut of huisarts speel je een belangrijke rol binnen de eerstelijnszorg. Je hebt brede kennis van allerlei thema’s op het gebied van gezondheid. Beweging hoort daarbij. In dit artikel zetten we instrumenten op een rij die je als zorgprofessional kunt inzetten bij jouw werkzaamheden om patiënten te ondersteunen meer te bewegen.

Congres ‘Van zorg naar bewegen’

Vrijdag 14 juni 2024 organiseert Kenniscentrum Sport & Bewegen de 2e editie van het congres ‘Van zorg naar bewegen’. Het programma is gericht op zorgprofessionals, er is accreditatie voor verschillende beroepsgroepen én deelname is gratis. Ontdek wat jij en jouw collega-zorgprofessionals en samenwerkingspartners kunnen doen om meer beweging in de dag van patiënten te brengen.

Kennis en producten voor het gesprek over bewegen

De onderstaande kennis en producten kun je inzetten in gesprek met patiënten tijdens consulten of bijeenkomsten.

Bewust Bewegen met chronische aandoeningen 

Bewust Bewegen met chronische aandoeningen biedt achtergrondinformatie over de impact van bewegen op zestien chronische aandoeningen. Met de praktische adviezen en tips voor een persoonlijk gesprek, help je jouw patiënten naar meer beweging in hun dag. De online gesprekstool begeleidt je in het voeren van een persoonlijk gesprek met de patiënt over de impact en positieve effecten van bewegen op specifieke aandoeningen. 

Voorbeeld van Bewust Bewegen

Kies voor de aanpak van een gesprek van één minuut als je weinig tijd hebt en vijf minuten als je meer tijd hebt. Ook is er extra informatie als je behoefte hebt aan meer achtergrondinformatie over bewegen bij een specifieke aandoening.

In Bewust Bewegen met chronische aandoeningen vind je ook informatie over vele soorten laagdrempelig beweegaanbod en hoe jij je patiënt direct of via de buurtsportcoach kunt begeleiden naar dat aanbod. Deze informatie is gebaseerd op wetenschappelijke kennis en ervaringen uit de praktijk en getest door verschillende individuele praktijkondersteuners.

Beweegcirkel

Als zorgprofessional hoor en herken jij in gesprekken met patiënten dat zij baat kunnen hebben bij meer bewegen. De Beweegcirkel is vooral geschikt om in te zetten bij mensen die structureel weinig bewegen en moeite hebben om zelf de stap naar meer bewegen te zetten. Deze gesprekstool helpt jou als professional om het gesprek over bewegen aan te gaan. 

De tool is opgebouwd in de stappen van gedragsverandering. Met de Beweegcirkel bespreek je hoeveel de patiënt beweegt in de huidige situatie en kijk je naar de gewenste situatie: hoeveel beweegt iemand nu al, en op welke manier kun je meer beweging in de dag brengen? Ook helpt de Beweegcirkel met het stellen van doelen en bespreken hoe patiënten om kunnen gaan met moeilijke momenten. Lees ook hoe je stap voor stap aan de slag gaat met de Beweegcirkel.

Beweegrichtlijnentest

Anderen stimuleren om meer te bewegen is niet altijd makkelijk, net als het vertrekpunt bepalen: hoeveel beweegt iemand op dit moment? De Beweegrichtlijnentest helpt je inzicht te krijgen in huidig beweeggedrag van je cliënt of patiënt. Na enkele vragen verschijnt het resultaat of iemand op dit moment aan de beweegrichtlijnen voldoet, zowel op het vlak van matig intensieve beweging en spier- en botversterkende activiteiten. 

Voorbeeld van de Beweegrichtlijnentest

De patiënt of cliënt krijgt na de test verdiepende artikelen van Allesoversport.nl aangeboden over onder meer het belang van bewegen. Jij als professional krijgt praktische instrumenten aangereikt waarmee je in gesprek kunt over bewegen, om zo het beweeggedrag te stimuleren.

De Beweegrichtlijnentest is op meerdere manieren toe te passen. Je kunt ervoor kiezen om de test samen met iemand in te vullen of de cliënt of patiënt vragen de Beweegrichtlijnentest voorafgaand aan een afspraak in te vullen. Samen bespreek je de resultaten en vervolgens bepaal je welke vervolgstap past.

Oefengids spier- en botversterkende activiteiten

Zoals de beweegrichtlijnen aangeven, is het belangrijk dat volwassenen minstens twee keer in de week spier- en botversterkende activiteiten doen. Bij ouderen wordt ook geadviseerd dit te combineren met balansoefeningen. Wat zijn spier- en botversterkende activiteiten precies? En wat zijn goede voorbeelden die mensen thuis kunnen doen? Daar kom je achter in deze Oefengids spier- en botversterkende activiteiten.

Kennisproducten voor in de praktijk

De volgende producten kun je inzetten in de wachtkamer of consultruimte in de praktijk.

Beweegrichtlijnen toolkit

Hoeveel beweging hebben mensen nodig voor een goede gezondheid? De beweegrichtlijnen geven dit aan voor verschillende doelgroepen: volwassenen, senioren, kinderen en mensen met een fysieke of verstandelijke beperking. De kernboodschap van de beweegrichtlijnen is: bewegen is goed, meer bewegen is beter. Met deze richtlijnen kun je het gesprek over bewegen aangaan met jouw patiënt, en hem of haar inzicht geven in het eigen beweeggedrag. Help jij anderen meer beweging in hun dag te brengen? Kenniscentrum Sport & Bewegen heeft een aantal praktische handvatten om jou op weg te helpen. In de Beweegrichtlijnen toolkit vind je diverse infographics en handige afbeeldingen.

Wachtkamervideo’s

De wachtkamer is de ideale plek om cliënten en patiënten het belang van bewegen te laten inzien. Met filmpjes over de beweegrichtlijnen, buitenspelen en de effecten van sport en bewegen ontdekken ze waarom bewegen zo belangrijk is. De video’s van Kenniscentrum Sport & Bewegen zijn bedoeld voor wachtkamerschermen, bijvoorbeeld bij huisarts- of fysiopraktijken.

Aan de slag met bewegen binnen de eerstelijnszorg?

Benieuwd naar meer mogelijkheden en praktische informatie waarmee je aan de slag kunt? Neem eens een kijkje op Aan de slag met bewegen binnen de eerstelijnszorg van Kenniscentrum Sport & Bewegen.