Spring naar content

Praktische tools voor beweegstimulering in de eerstelijnszorg

Als praktijkondersteuner, fysiotherapeut of huisarts speel je een belangrijke rol binnen de eerstelijnszorg. Je hebt brede kennis van allerlei thema’s op het gebied van gezondheid. Beweging hoort daarbij. In dit artikel zetten we instrumenten op een rij die je als eerstelijnszorgverlener kunt inzetten bij jouw werkzaamheden om patiënten te ondersteunen meer te bewegen.

Kennis en producten voor in de praktijk

De onderstaande kennis en producten kun je inzetten in gesprek met patiënten tijdens consulten of bijeenkomsten.

Beweegrichtlijnen toolkit

Hoeveel beweging hebben mensen nodig om gezond te blijven? De beweegrichtlijnen geven dit aan voor verschillende doelgroepen: volwassenen, ouderen, kinderen en mensen met een fysieke of verstandelijke beperking. De kernboodschap van de beweegrichtlijnen is: bewegen is goed, meer bewegen is beter. Met deze richtlijnen kun je het gesprek over bewegen aangaan met jouw patiënt, en hem of haar inzicht geven in het eigen beweeggedrag. Help jij anderen meer beweging in hun dag te brengen? Kenniscentrum Sport & Bewegen heeft een aantal praktische handvatten om jou op weg te helpen. In de beweegrichtlijnen toolkit vind je diverse infographics, handige afbeeldingen, een animatievideo en korte filmpjes om bijvoorbeeld te gebruiken in een wachtkamer.

Beweegcirkel

Als zorgprofessional hoor en herken jij in gesprekken met patiënten dat zij baat kunnen hebben bij meer bewegen. De Beweegcirkel is vooral geschikt om in te zetten bij mensen die structureel weinig bewegen en moeite hebben om zelf de stap naar meer bewegen te zetten. Deze gesprekstool helpt jou als professional om het gesprek over bewegen aan te gaan. 

De tool is opgebouwd in de stappen van gedragsverandering. Met de Beweegcirkel bespreek je hoeveel de patiënt beweegt in de huidige situatie en kijk je naar de gewenste situatie: hoeveel beweegt iemand nu al, en op welke manier kan je meer beweging in de dag brengen? Ook helpt de Beweegcirkel met het stellen van doelen en bespreken hoe patiënten om kunnen gaan met moeilijke momenten. Lees ook hoe je stap voor stap aan de slag gaat met de Beweegcirkel.

Beweegrichtlijnentest

Anderen stimuleren om meer te bewegen is niet altijd makkelijk, net als het vertrekpunt bepalen: hoeveel beweegt iemand op dit moment? De Beweegrichtlijnentest helpt je inzicht te krijgen in huidig beweeggedrag van je cliënt of patiënt. Na enkele vragen verschijnt het resultaat of iemand op dit moment aan de beweegrichtlijnen voldoet, zowel op het vlak van matig intensieve beweging en spier- en botversterkende activiteiten. De patiënt of cliënt krijgt verdiepende artikelen van Allesoversport.nl aangeboden over onder meer het belang van bewegen. Jij als professional krijgt praktische instrumenten aangereikt waarmee je in gesprek kunt over bewegen, om zo het beweeggedrag te stimuleren.

De Beweegrichtlijnentest is op meerdere manieren toe te passen. Je kunt ervoor kiezen om de test samen met iemand in te vullen of de cliënt of patiënt vragen de Beweegrichtlijnentest voorafgaand aan een afspraak in te vullen. Samen bespreek je de resultaten en vervolgens bepaal je welke vervolgstap past.

Bewust Bewegen met chronische aandoeningen 

Bewust Bewegen met chronische aandoeningen biedt je alle informatie over bewegen bij verschillende chronische aandoeningen, informatie over vele soorten laagdrempelig beweegaanbod en hoe jij je patiënt direct of via de buurtsportcoach kunt begeleiden naar dat aanbod. Deze informatie is gebaseerd op wetenschappelijke kennis en ervaringen uit de praktijk en getest door verschillende individuele praktijkondersteuners. Ook kun je hier de patiëntenflyer downloaden, een flyer die je jouw patiënten kunt meegeven waarin op een laagdrempelige manier het belang van bewegen wordt uitgelegd. Zo kunnen patiënten informatie die je hebt verteld later nog eens teruglezen.

Kennis en producten die patiënten thuis kunnen inzetten

Met onderstaande tools kunnen mensen thuis zelf aan de slag met bewegen. Deze kennis en producten kun je als professional gericht meegeven of doorsturen. Bespreek ook deze laatste categorie tijdens jouw consulten, zodat jouw patiënten weten hoe ze een product moeten gebruiken en wat ze kunnen verwachten.

Beweegposter

De Beweegposter biedt concrete oefeningen waar ouderen zelf of onder begeleiding mee aan de slag kunnen. Met de verschillende oefeningen kunnen zij alle onderdelen van het lichaam trainen. Oefeningen zijn ingedeeld in: 

  • Fit op de stoel
  • Sterke armen en benen
  • In balans
  • Rek en strek

Als zorgprofessional kun je patiënten wijzen op de digitale beweegposter of je geeft de poster fysiek mee tijdens een consult. Verschillende professionals geven aan dat ze de Beweegposter in de praktijk niet alleen inzetten voor ouderen, maar ook voor volwassenen met sterk overgewicht. 

Beweeggids voor ouderen met (en zonder) dementie

De Beweeggids voor ouderen met dementie biedt allerlei handvatten om kwetsbare ouderen meer te laten bewegen: van praktische filmpjes met oefeningen tot verwijzingen naar relevante achtergrondinformatie. Je kunt met de patiënt, de mantelzorger, of andere professionals in het netwerk rond de oudere het gebruik van de Beweeggids bespreken. Een handleiding voor gebruik helpt je gericht op weg.

Oefengids spier- en botversterkende activiteiten

Zoals de beweegrichtlijnen aangeven is het belangrijk dat volwassenen minstens twee keer in de week spier- en botversterkende activiteiten doen. Bij ouderen wordt ook geadviseerd dit te combineren met balansoefeningen. Wat zijn spier- en botversterkende activiteiten precies? En wat zijn goede voorbeelden die mensen thuis kunnen doen? Daar kom je achter in deze Oefengids spier- en botversterkende activiteiten.

Aan de slag met bewegen binnen de eerstelijnszorg?

Benieuwd naar meer mogelijkheden en praktische informatie waarmee je aan de slag kunt? Neem eens een kijkje op Aan de slag met bewegen binnen de eerstelijnszorg van Kenniscentrum Sport & Bewegen.