Spring naar content

Racen, spelen en bewegen? Drie tips!

Mama, nemen jullie die afslag? Dan neem ik deze. Klaar? Ready Steady Go!’ En daar gaan we. Mijn zoontje (net 4), dochtertje (bijna 1,5) en ik ‘racen’ om iets voor half 8 via de ‘afslag van de snelweg’ naar de kinderopvang. Mijn zoontje kiest zelf zijn vervoermiddel uit: witte loopauto, loopfiets of grote jongens fiets. Mijn dochtertje rent er vaak, nog een beetje waggelend, achteraan. Eenmaal bij de kinderopvang zwaaien we vol trots door het raam naar de ‘juf’, die enthousiast terugzwaait, om vervolgens vrolijk op de bel te drukken.

Elke maandag en dinsdag beleven we hetzelfde avontuur. Eerst rijden we rustig op de ‘gewone weg’ (lees: stoep langs de autorijbaan) om vervolgens te racen op de snelweg (lees: een afgeschermd voetgangerspad). We gaan samen op in de belevingswereld van mijn zoontje. Wat een lol, heerlijk!

Maar dat is niet het enige waar ik blij van word. Ik vind het namelijk erg belangrijk dat mijn kinderen elke dag veel bewegen. Het is belangrijk voor hun ontwikkeling en met onze ‘race’ zetten we daar op een leuke en makkelijke manier op in! Immers, hoe je het draait of keert, de rit naar de kinderopvang moet plaatsvinden. En zo combineer ik het noodzakelijke (naar de kinderopvang gaan) met bewegen.

Bewegen is echt onderdeel van onze dagelijkse activiteit en het geeft ons plezier, veel plezier. Eenvoudiger kan het toch eigenlijk niet zijn? Ook voor de kinderopvang zie ik eenvoudige en leuke kansen om (nog) meer beweging aan de dag toe te voegen! Met deze blog wil ik je daartoe inspireren en motiveren!

Het belang van bewegen voor de allerjongste jeugd

Het stimuleren van bewegen bij de allerjongste kinderen is enorm belangrijk! Recent onderzoek van het VUmc, in opdracht van Kenniscentrum Sport, laat zien dat bewegen een positief effect heeft op de motorische- en cognitieve ontwikkeling van jonge kinderen.

Het is dan ook geen toeval dat tijdens het event ‘Beweeg het door’ van Kenniscentrum Sport onder andere pedagogisch medewerkers, managers en pedagogisch coaches van de kinderopvang in kaart hebben gebracht wat er komt kijken bij bewegen voor de allerkleinsten. Benieuwd naar de opbrengsten? Die zie je in de mindmap.

een mindmap over bewegen voor 0 tot 4 jarigen
(Foto: Kenniscentrum Sport)

3 tips om beweging in de dag te brengen

De belangrijkste boodschap? Meer beweging in de dag brengen hoeft niet ingewikkeld te zijn als je gebruik maakt van volgende drie tips.

  1. Houd het eenvoudig!
    Bewegen op muziek of dansen voor de spiegel. Hoe vaak doe jij dat? Of hoe vaak bedenk je (met de kinderen) leuke spelletjes met eenvoudig materiaal als bierviltjes en wasknijpers? Maak het niet moeilijker dan nodig.
  2. Zet in op bewegen tijdens de dagelijkse activiteiten!
    Hoe kun je kinderen meer laten bewegen zonder dat het een extra ‘activiteit’ is? Bijvoorbeeld door peuters zelf aan tafel te laten klimmen en door ze zelf hun jas aan te laten trekken. Of door kringgesprekken staand te doen in plaats van zittend, waarbij kinderen in hoepels kunnen staan. Het kost inderdaad wat extra tijd, maar vergeet niet: bewegen is groeien!
  3. Plezier is het belangrijkst!
    Last but not least: waar beleven kinderen plezier aan? Kijk naar hun reactie en zet in op dat wat zij leuk vinden!

Bij het schrijven van deze blog realiseerde ik me ineens dat we met onze ‘race’ ook gebruik maken van deze tips: een eenvoudige, plezierige dagelijkse activiteit dat inzet op bewegen!

Wil jij aan de slag?

Op de website van Kenniscentrum Sport & Bewegen vind je tips om kinderen te stimuleren en tools die jou hierbij kunnen helpen.