Spring naar content

Rugby

Als je niet zo thuis bent in het rugby, doet de sport je vermoedelijk vooral denken aan veel geduw, valpartijen en vieze kleren. Dat hoort er natuurlijk ook bij, maar als je meer over de sport te weten komt, zul je merken dat het hartstikke veel positieve aspecten kent en een erg leuke sport voor je kind kan zijn.

Rugby voor 0-12 jaar

Rugby is een sport die door iedereen gespeeld kan worden. Tot 16 jaar wordt er in gemengde teams gespeeld.

Vanuit de vereniging krijg je een wedstrijdset in bruikleen of krijg je deze vlak voor de wedstrijd uitgereikt. De kleding waarin je traint, moet je zelf aanschaffen.

Discipline, respect, plezier en integriteit zijn de belangrijkste kernwaarden van rugby.

Tijdsbesteding & kosten

De contributie verschilt per vereniging. Verenigingen waarbij de kinderen geen competitie spelen, zijn soms zelfs gratis. De gemiddelde contributie ligt rond de € 150,-.

Kinderen die gaan rugbyen, hebben rugby- of voetbalschoenen met noppen nodig. De prijzen kunnen erg oplopen, maar het is niet noodzakelijk om de allerduurste schoenen te kopen. Verder wordt rugby gespeeld in een korte broek en een t-shirt. In de winter dragen spelers vaak thermokleding. Hierin geldt ook: je kan het zo duur maken als je zelf wilt.

Bekendheid rugby

Er zijn 87 rugby verenigingen aangesloten bij de Nederlandse Rugby Bond. In totaal spelen er 16.000 mensen rugby.

Rugbyhelden van ouders: Sébastien Chabal, Francois Pienaar, Kelly van Harskamp
Rugbyhelden van kinderen: Kieran Read, Beauden Barret, Owen Farrell

Met je kind naar…

Op het Nationaal Rugby Centrum Amsterdam kun je vaak getuige zijn van mooie wedstrijden en allerlei toernooien. Op de site van de NRB is hier meer informatie over te vinden.