Spring naar content

Sport voor kinderen: schaatsen

Schaatsen is een sport waar Nederland in internationaal opzicht in uitblinkt. Al vanaf jonge leeftijd kunnen kinderen hun eerste ‘stapjes zetten’ op het ijs.

Schaatsen van 0-12 jaar

Als je kind 3 jaar is, kan je al proberen om met hem of haar te schaatsen. Er zijn speciale ijzers die je bij kleine kinderen aan hun schoen kan gespen. Doordat er per voet twee ijzertjes onder de schoen zitten, is het makkelijker om te blijven staan.

Kinderen van 6 t/m 12 jaar kunnen meedoen aan jeugdschaatsen. Tijdens deze lessen leren ze onder andere:

  • Hoe je op je schaatsen moet staan
  • Wat een goede schaatshouding is
  • Hoe je moet afzetten bij het schaatsen
  • Hoe je een bocht moet rijden
  • Hoe je moet remmen
  • Wat je moet doen als je valt

In de les wordt gebruik gemaakt van verschillende hulpmiddelen, zoals pionnen en ander spelmateriaal.

Om te kunnen schaatsen, zijn uiteraard schaatsen nodig. Deze kan je kopen, maar bij veel schaatsbanen kan je ze ook huren. Om te kunnen schaatsen is het handig om kleding te dragen waarin je makkelijk kan bewegen.

Snelheid, kracht, uithoudingsvermogen, motoriek en de beweegstijl zijn de belangrijkste vaardigheden die een kind aanleert tijdens het schaatsen.

Tijdsbesteding & kosten

Schaatsen kan je bij veel schaatsbanen huren. Wanneer je schaatsen wilt kopen, kan dit vanaf € 25,-. Voor de allerkleinste kunnen er glijders worden gekocht. Deze zijn verkrijgbaar vanaf € 10,-.

Het schaatsseizoen loopt van oktober tot maart.

Bekendheid schaatsen

Schaatsen is één van de populairste sporten in Nederland. Het schaatsseizoen staat garant voor hoge kijkcijfers bij wedstrijden en veel recreanten die zelf het ijs op gaan. Tijdens belangrijke wedstrijden staan er vaak Nederlanders op het podium.

Helden van ouders: Ard Schenk, Marianne Timmer, Yvonne van Gennip, Gianni Romme, Rintje Ritsma
Helden van kinderen: Jutta Leerdam, Michel Mulder, Sven Kramer, Ireen Wüst, Koen Verweij, Kjeld Nuis.

Met je kind naar…

In Nederland zijn er vele schaatswedstrijden. Het schaatsstadion Thialf in Heerenveen is het Mekka van de schaatssport. Hier worden iedere winter verschillende kampioenschappen verreden. Voor je kind is dit een unieke belevenis en een erg leuke manier om in aanraking te komen met de schaatssport.