Spring naar content

Schouderblessures 2: een overbelaste schouder

Schouderblessures komen regelmatig voor in de sport. Veelvoorkomende schouderblessures zijn een schouder die uit de kom is geschoten, een gebroken sleutelbeen, of een overbelaste schouder.

Omdat er zoveel verschillende schouderblessures zijn, zullen we elke blessure in een apart artikel behandelen. In dit artikel is dat de peesoverbelasting rond de schouder.

Overbelasting van de pees

Peesoverbelasting rond de schouder (overbelaste schouder) is meestal het gevolg van een veel herhaalde bovenhandse beweging.

Deze blessure komt vooral in racket- en werpsporten veel voor, maar ook zwemmers kunnen er last van hebben.

Omdat de pezen ook tijdens dagelijkse bewegingen worden gebruikt en dus worden geïrriteerd, kan een peesoverbelastingsblessure erg hardnekkig zijn. Wanneer de pijn nog meevalt, is het vaak genoeg om je kind even een sport pauze te geven totdat de spier is hersteld. Is dit niet genoeg, dan kan de fysiotherapeut hulp bieden in de vorm van verschillende soorten oefeningen.

Verschillende pijnstadia

De pijn die gepaard gaat met peesoverbelasting van de schouder kan worden opgedeeld in vier stadia:

  1. Je kind voelt alleen pijn ná het sporten.
  2. Je kind voelt ook pijn wanneer het net begint met sporten.
  3. De pijn houdt nu ook aan tijdens het sporten.
  4. De pijn is inmiddels constant: zelfs wanneer je kind rust, klaagt het over pijn in de schouder.

Hoe voorkom je peesoverbelasting van de schouder?

  • Het geldt voor het voorkomen van vrijwel alle blessures: zorg voor een goede warming-up. Meestal zal de trainer of coach hier over gaan, maar die is er natuurlijk niet als jullie ’s zomers in de achtertuin badmintonnen of in de vakantie een uurtje tennissen. Let er dan zelf op dat jij en je kind niet zonder opwarming aan een fanatieke wedstrijd beginnen!
  • We hebben het al eens eerder gezegd, maar ook een goede techniek voorkomt veel blessures. Behalve techniek is ook het opbouwen van de trainingen erg belangrijk. Begint je kind halverwege het jaar met een sport, let er dan dus op dat hij of zij wel gewoon op eigen niveau kan beginnen.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Esther Schoots, sportarts SMA Utrecht.

Vragen over een overbelaste schouder?

Vind hier een overzicht van sportdeskundigen bij jou in de buurt, zoals een fysiotherapeut of sportdiëtist voor deskundig advies.