Spring naar content

Sport voor kinderen: scouting

In 2010 bestond scouting in Nederland 100 jaar. Iedereen kent scouting, maar weinig mensen weten hoe veelzijdig het is. Het gaat niet alleen vuurtje stoken en knopen leggen, maar er zijn nog veel meer uitdagende activiteiten. Denk bijvoorbeeld aan abseilen, klimmen, vlotten bouwen en natuurlijk veel spellen. Wist je bijvoorbeeld dat President Obama en Helga van Leur ook scout zijn geweest? Of dat Koningin Máxima beschermvrouwe is van Scouting Nederland?

Hoewel scouting geen échte sport is, past het toch absoluut in dit sportoverzicht. Scouting staat namelijk voor bewegen: buitenspelen, zeilen, klimmen, hiken en ga zo maar door. Minstens net zo actief als menig ‘echte sport’ dus!

Scouting voor 5-21 jaar

Kinderen vanaf vijf jaar zijn welkom bij scouting, waar iedere week uitdagende activiteiten op het programma staan. Door de stimulerende omgeving en uitdagende activiteiten leren kinderen en jongeren bij scouting heel veel, zonder dat ze dit zelf zo ervaren, want plezier en gezelligheid staan centraal.

Scouting Nederland is opgedeeld in verschillende leeftijdsgroepen: bevers (5-7 jaar), welpen (7-11 jaar), scouts (11-15 jaar). Daarna kunnen kinderen verder naar de explorers (15-18 jaar) en roverscouts (18-21 jaar).

Bij ‘leren’ wordt vaak gedacht aan kennis en vaardigheden, maar de competenties die kinderen bij scouting ontwikkelen zijn ook gericht op het sociale aspect. Samenwerken, zorgen voor elkaar en respect voor de omgeving zijn belangrijke aandachtspunten van het scoutingprogramma.

Tijdsbesteding & Kosten

Elke week is er een scoutingopkomst. Er zijn meer dan 1.000 scoutinggroepen in heel Nederland zijn en het verschilt per scoutinggroep wanneer deze opkomst plaatsvindt. De meeste scoutinggroepen draaien hun wekelijkse opkomsten op zaterdag.

Ook de contributiekosten verschillen per scoutinggroep. Meestal ligt de contributie per jaar tussen de €100 en €150. Hiernaast zijn er eventueel nog kosten verbonden aan de kampen die jaarlijks worden georganiseerd, maar soms zijn deze al opgenomen in de contributiekosten. Het makkelijkste is om eens een scoutinggroep bij jou in de buurt te zoeken en daar te informeren.

Bekendheid Scouting

Scouting Nederland heeft 110.000 leden die verdeeld zijn over meer dan 1.000 scoutinggroepen in heel Nederland. 1 op de 5 kinderen is scout óf is scout geweest. Wil je op zoek naar een scoutinggroep bij jou in de buurt? Kijk dan eens op de website van Scouting Nederland.

Met je kind naar..

Om scouting echt te beleven, kun je het beste gewoon eens mee komen doen. Je mag altijd 3 keer gratis meekijken bij een scoutinggroep voordat je beslist of je wel of geen lid wil worden. In meer dan 80% van de gemeenten zit een scoutinggroep, dus ook bij jou in de buurt!