Spring naar content

Skiën met kinderen: pisteregels en weersomstandigheden

Binnenkort vertrekken weer duizenden gezinnen naar de wintersportgebieden voor een actieve vakantie in de sneeuw. Heerlijk om een week buiten te zijn en te genieten van sneeuw- en skipret met je kind!

Onderzoek wijst uit dat veel wintersportpret echter eindigt in narigheid door blessures. Ook kinderen raken vaak geblesseerd tijdens de wintersportvakantie: in 2014 liepen kinderen tot 19 jaar in totaal 15.000 blessures op tijdens het skiën en snowboarden. Wat kun je doen om zo veilig mogelijk te skiën of te snowboarden met je kinderen?

Een goede voorbereiding en materiaalkeuze is belangrijk. Maar ook pisteregels en de weersverwachting in de gaten houden is belangrijk bij skiën met kinderen.

Pisteregels tijdens skiën met kinderen

De tool Wintersportklaar.nl is ontwikkeld door VeiligheidNL en door de Nederlandse Ski Vereniging en biedt tests, filmpjes én een gratis persoonlijk online oefenschema om toe te werken naar je wintersportvakantie. Ontvang wekelijks een online persoonlijk oefenschema voor thuis in je mailbox.

De 10 pisteregels

De internationale skifederatie heeft de volgende 10 pisteregels vastgesteld:

  1. Houd rekening met anderen. Zorg dat je anderen niet in gevaar brengt of schade toebrengt.
  2. Beheers je snelheid. Stem je snelheid en skistijl af op je eigen capaciteiten, de drukte op de piste, de staat van de piste en het weer.
  3. Kies een veilig spoor. Nader je een andere wintersporter van achteren? Kies dan een spoor waarmee je de ander niet belemmert of in gevaar brengt.
  4. Haal voorzichtig in. Inhalen mag aan alle kanten, als je maar voldoende afstand houdt. Je mag degene die je inhaalt niet in zijn of haar bewegingen belemmeren.
  5. Kijk uit bij oversteken en invoegen. Wil je op de piste (terug-)komen of een piste kruisen? Dan mag je anderen of jezelf niet in gevaar brengen.
  6. Sta niet zomaar stil. Val je, of stop je met een afdaling? Maak dan zo snel mogelijk de weg vrij en ga naar de kant. Zeker wanneer de piste smal of onoverzichtelijk is.
  7. Klim en loop altijd langs de kant van de piste. Als klimmende wintersporter mag je alleen de zijkant van de piste gebruiken. Hetzelfde geldt als je te voet afdaalt.
  8. Houd je aan de verkeersborden. Je moet je houden aan de pistemarkeringen en waarschuwingstekens.
  9. Verleen hulp bij ongelukken. Bij ongelukken ben je verplicht te helpen.
  10. Neem altijd je legitimatiebewijs mee. Bij een ongeval moet je je kunnen legitimeren. Het maakt niet uit of je getuige of betrokkene bent bij een ongeval.

Weersomstandigheden

Iedereen droomt van een wintersportvakantie op vers gevallen sneeuw in de nacht en overdag een strakblauwe lucht. Maar de weersomstandigheden zijn niet altijd zo romantisch als reclamefolders doen geloven. Zeker wanneer je met kinderen gaat skiën is het verstandig om te anticiperen op de weersomstandigheden.

Houd de weerberichten in de gaten en stel je plannen bij op koude dagen. Voor veel kinderen is skiën op extreem koude dagen met veel wind bepaald geen pretje. Op tijd stoppen en binnen de warmte en gezelligheid zoeken is dan een beter plan.

In alle omstandigheden, zon of bewolking, geldt dat je huid op hoogte in de sneeuw aan veel meer UV-straling blootstaat dan in Nederland. Verbranding ligt op de loer, ook als de zon niet schijnt. Smeer het gezicht van je kind daarom op alle skivakantiedagen in met een zonnebrandmiddel met een hoge beschermingsfactor. Vergeet niet om ook de lippen in te smeren met balsem met een beschermingsfactor.

De ogen van je kind bescherm je tijdens het skiën met een skibril of een goede zonnebril die 100% UV-bescherming biedt. Leg je kinderen uit ze de bril niet moeten afzetten tijdens het skiën, ook niet in de liften. Als je ogen teveel blootstaan aan UV-straling ontstaat sneeuwblindheid: een heftig pijnlijke ontsteking van het hoornvlies.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Esther Schoots, sportarts SMA Utrecht.

Veilig en goed voorbereid op wintersport?

De tool Wintersportklaar.nl is ontwikkeld door VeiligheidNL en door de Nederlandse Ski Vereniging en biedt tests, filmpjes én een gratis persoonlijk online oefenschema om toe te werken naar je wintersportvakantie. Ontvang wekelijks een online persoonlijk oefenschema voor thuis in je mailbox.

Vragen?

Heb je nog vragen, of heeft je kind een andere blessure of verwonding opgelopen waarvan je niet weet wat je ermee moet? Via Sportzorg.nl vind je een overzicht van sportdeskundigen bij jou in de buurt, zoals een fysiotherapeut of sportdiëtist, waar je terecht kunt voor adequaat advies.

Foto: Gunther Sader