Spring naar content

Sport voor kinderen: voetbal

Voetbal is veruit de populairste sport in Nederland en kan dan ook niet ontbreken in ons sport A tot Z! De Koninklijke Nederlandse Voetbalbond, de KNVB, is met ruim 1,2 miljoen leden en meer dan 500 medewerkers de grootste sportbond van Nederland. De bond stimuleert het voetbal als bindmiddel voor een betere en hechtere samenleving.

Voetbal voor 0-12 jaar

Kinderen kunnen vanaf 5 jaar lid worden van de meeste verenigingen. Ze spelen dan 4 tegen 4 met aangepaste regels. Vanaf de F-pupillen (7-8 jaar) wordt er 7 tegen 7 gespeeld. Dit geldt ook voor de E-categorie (9-10 jaar). Wanneer je kind 11 wordt (D-categorie) gaat het op een heel veld voetballen. Dit gebeurt met elf spelers.

Kan je kind niet wachten tot het vijf jaar is, dan is er Voetjebal: een speciaal programma voor kinderen van 2 tot 5 jaar (nadeel: dit kan alleen in de Randstad en Vlissingen). Kinderen maken hier op een speelse manier kennis met een bal. Dit gebeurt samen met één van de ouders.

Balgevoel, motoriek, uithoudingsvermogen, communicatie, motivatie, emotie en interactie zijn de belangrijkste vaardigheden die een kind aanleert bij het spelen van voetbal.

 Tijdsbesteding & kosten

Voetbal is een relatief goedkope sport. Een jeugdlid betaalt tussen de €50 en €150 (contributie is in de Randstad vaak het duurst). Een tenue krijgen de spelers altijd van hun vereniging.

Wel heb je voetbalschoenen, voetbalsokken en scheenbeschermers nodig. Wanneer je kind keeper is, heeft het bovendien speciale keepershandschoenen nodig. Voetbalschoenen zijn te koop vanaf €25. Maar ook hierbij geldt: je kan het zo duur maken als je zelf wilt. Scheenbeschermers en sokken zijn beide te koop vanaf €10.

Het voetbalseizoen loopt van augustus t/m mei. In de winterstop worden vaak zaalvoetbaltoernooitjes georganiseerd.

Bekendheid voetbal

Nederland is een voetbalgek land. Wanneer er een wereldkampioenschap plaatsvindt, kleurt het hele land Oranje. In 1988 werd het Nederlands Elftal Europees Kampioen.

De populairste voetbalploegen in Nederland zijn Feyenoord (Rotterdam), Ajax (Amsterdam) en PSV (Eindhoven).

Voetbalhelden van de ouders: Johan Cruijff, Willem van Hanegem, Marco van Basten, Ruud Gullit.
Voetbalhelden van de kinderen: Messi, Cristiano Ronaldo, Neymar, Lieke Martens.