Spring naar content

Sportarts Jessica Gal: ‘Einde van het sportseizoen, even rust maar blijf bewegen!’

Bij veel sporten loopt het seizoen ten einde. Voor de kinderen kan het goed zijn even rust te krijgen. Tegen het einde van een schooljaar zie je vaak dat kinderen moe zijn en dan is het goed om even terug te schakelen, bij te tanken en nieuwe energie op te doen. Zo hebben ze tijd om andere dingen te doen en de zinnen te verzetten.

Niet alleen mentaal, ook fysiek moet er bijgetankt worden. Opvallend is dat veel kinderen in de zomer een groeispurt laten zien. Hoe dit precies komt is niet helemaal duidelijk, maar er zijn verschillende factoren die hierbij een rol spelen.

Daglicht speelt een belangrijke factor. Licht heeft invloed op de groei, en hoe langer het licht is, hoe sneller een kind groeit. Maar ook psychosociale stress, bijvoorbeeld door de druk van het presteren op school kan een rol spelen. Daarnaast zien we bij jonge sporters die het hele seizoen hard trainen, dat ze in de vakanties een ‘inhaalgroei’ laten zien. Tot slot is ook voeding en voldoende energie beschikbaarheid van invloed op de groei.

Oorzaak zoeken

Maar pas op, aan de rustperiode in de zomer kunnen ook valkuilen kleven. In mijn praktijk zie ik regelmatig kinderen die aan het einde van een sportseizoen tegen een blessure aanzitten. Een logische gedacht is dan: ‘Als ik tijdens de zomer rust houd, dan is de blessure in het nieuwe seizoen wel over’. Met rust nemen de klachten inderdaad meestal wel af, maar het probleem is dat de belastbaarheid door rust ook omlaag gaat. En de blessure is meestal niet zomaar ontstaan, maar door een onderliggende oorzaak, en die wordt met rust niet aangepakt. Het gevolg is dat de blessure na de vakantie meteen weer terug is.

De eerste weken van een seizoen zien we sowieso veel blessures optreden. Het lichaam is niet meer gewend aan die zware belasting, en trainers beginnen vaak (over)enthousiast aan het nieuwe seizoen. De een na de ander kan dan geblesseerd uitvallen.

Blijf bewegen

Hoe kan je dit voorkomen? Mijn advies is om tijdens de vakantie in ieder geval te blijven bewegen. Veel kinderen doen dat vanzelf. Op de camping met andere kinderen of door op straat lekker buiten te spelen. Zeker als je het hele jaar door intensief traint, heeft het de voorkeur om in de vakantie vooral sporten te doen die je normaal niet doet.

Daarnaast kan goed zijn om de weken voordat het sportseizoen begint wat gerichter te gaan trainen. Zo kan een voetballer of hockeyer door te gaan hardlopen de spieren en pezen vast laten wennen aan de belasting. Ook de conditie komt zo weer op peil.

Rustig aan

Tijdens de voorbereiding op het nieuwe sportseizoen is het verstandig rustig op te bouwen. Trainers moeten zich realiseren dat de kans op blessures vergroot wordt als ze meteen vol aan de bak gaan. Helaas gebeurt dat, gevoed door veel enthousiasme, maar al te vaak. Terwijl rust ook belangrijk is om voldoende te herstellen.

Controleer aan het begin van een nieuw seizoen het schoeisel. Door de groeispurt zouden de schoenen van je kind niet goed meer kunnen passen, en let ook op of de demping van de schoen nog goed is.

Alle tips die ik hier geef voor je kind, gelden natuurlijk ook voor de ouders.

Lees meer

Foto: Clinth Amada