Spring naar content

Sporten als je zwanger bent: wel of niet?

Vroeger was het advies steevast om tijdens de zwangerschap vooral niet teveel te sporten. Inmiddels is dit advies achterhaald en hebben we goed nieuws voor alle aanstaande mama’s: sporten als je zwanger bent, dat kan gewoon!

Natuurlijk is het niet realistisch om met acht maanden nog je persoonlijk record op de 10 kilometer te verbreken of een extra vijf kilo toe te voegen bij het squatten, maar je hoeft ook je sportschool abonnement niet direct op te zeggen. Mirian van Reijnen geeft op ProRun een aantal richtlijnen voor zwangere vrouwen. Zo raadt ze aan om bij krachttraining het gewicht te verlagen, maar het aantal herhalingen te verhogen.

De richtlijnen voor het hardlopen tijdens de zwangerschap zijn op basis van je hartslag of de mate van vermoeidheid. De mate van vermoeidheid, ook wel EMI, is ingedeeld in categorieën. Een EMI van 9-10 staat voor een zeer lichte inspanning, 13-14 voor een beetje zwaar, 17-18 voor zeer zwaar, etc. Tijdens de zwangerschap wordt aangeraden om te sporten tussen een EMI van 12 en 16. Het precieze getal hangt af van de week van de zwangerschap en je conditie. De gehele tabel vind je hier.

Nadelen?

Zijn er dan echt geen nadelen verbonden aan het sporten als je zwanger bent? Baby’s van sportende moeders zijn doorgaans iets lichter dan die van niet-sportende mama’s, maar dit is niet van invloed op de gezondheid van de baby. Sterker nog, wanneer je tijdens je zwangerschap meer dan vijf uur per week sport, is er 20% minder kans dat je kindje te vroeg wordt geboren!

Sporten verhoogt bovendien je bloedcirculatie, wat goed is voor de placenta en dus voor je baby. Ook verloopt de bevalling gemakkelijker en herstel je sneller achteraf.

Toch zijn er een aantal sporten die je tijdens de zwangerschap beter niet kan beoefenen. Veel hiervan kan je met goed verstand wel bedenken, zoals kickboksen en duiken. Op Mens en Gezondheid vind je een overzichtje met meer sporten die je beter niet kunt beoefenen als je zwanger bent. Ook staan er een aantal sporten die je wél gewoon kan blijven doen.