Spring naar content

Sporten helpt ook bij migraine

Heb je regelmatig last van migraine of hoofdpijn, en vraag je je af of je er goed aan doet te gaan sporten? Migraine hoeft geen belemmering te zijn om sportief te bewegen. Lees je waar je op kunt letten.

Voor meer informatie kun je ook terecht bij de Nederlandse Vereniging van Hoofdpijnpatiënten.

Bewegen is voor iedereen gezond, en dat is het zeker als je migraine hebt. Door ontspannen te sporten, kun je een beginnende aanval voorkomen. Mogelijk vermindert sporten ook de intensiteit van aanvallen van hoofdpijn. En het aantal aanvallen kan door het sporten afnemen. In elk geval verbetert sporten meestal je humeur, en dat verhoogt de kwaliteit van leven. Je zult zien dat je je een stuk prettiger voelt als je regelmatig flink beweegt.

Liever vaker kort dan soms lang

groepsles Tai Chi
Foto: Willem Mes Photography

Kenmerkend voor migraine is de kloppende hoofdpijn die verergert bij de geringste activiteit. Buiten de aanvallen om is in principe elke sport geschikt. Van hardlopen, fietsen of roeien tot aan teamsporten zoals voetbal of basketbal. Ook zwemmen of aquajoggen en aerobics liggen binnen de mogelijkheden. Kies vooral activiteiten die je leuk vindt en die bij je passen. Als je meer van ontspannende sporten houdt, kies dan bijvoorbeeld voor wandelen, yoga of tai chi.

Net als voor iedereen geldt het advies om 30 minuten per dag te bewegen. Deze 30 minuten kun je in één keer afronden, of opsplitsen in blokken van ten minste tien minuten. Als je net begint, is het verstandig rustig aan te doen en de duur langzaam op te bouwen tot 30 minuten. Onthoud: elke dag 30 minuten bewegen is effectiever dan drie keer in de week één uur!

Ken je triggers en drink voldoende

Foto: Colijn van Noort

Sommige sporten leveren een verhoogde kans op hoofdpijn op. Dat geldt vooral voor sporten op grote hoogte, zoals wintersport en bergsport, en sporten bij extreme hitte. Ook zeer explosieve sporten zoals sprinten en gewichtheffen lokken soms een migraine-aanval uit.

Het is belangrijk je eigen triggers te kennen en daar rekening mee te houden. Als zon en uitdroging triggers voor je zijn, sport dan liever binnen en drink goed. Ook hoofdbedekking kan helpen. Als je last hebt van flikkerende lampjes, dan is bijvoorbeeld mountainbiken over een klein bospaadje geen goed idee. De afwisseling van zon en schaduw op het pad kan hoofdpijn uitlokken.

In alle gevallen is voldoende drinken erg belangrijk voor en tijdens het sporten. Kijk daarbij uit met sportdrankjes waar cafeïne in zit. Ook is het raadzaam je bloedsuikerspiegel niet te ver te laten dalen. Stop voor de zekerheid iets voedzaams in je sporttas. Sport je in een groep? Vertel dan je begeleider of medesporters over je aandoening, zodat zij weten wat er aan de hand is.

Advies van de sportarts

Ook met migraine kun je dus op een gezonde manier blijven bewegen. Wil je meer weten over sport en migraine of hoofdpijn? Kijk dan op www.sportzorg.nl. Deze website is van allemaal organisaties die actief zijn binnen de sportgeneeskunde. Op de site geven zij onafhankelijke informatie over verantwoord sporten.