Sporten in de kou
Als buitensporter ben je in de winter blootgesteld aan lage temperaturen. Gelukkig kun je je goed wapenen tegen de kou met je uitrusting en kun je nog prima sporten in de winter. Hier vind je tips om goed voorbereid de kou in te gaan: van een rondje hardlopen tot skiën en lange tochten schaatsen. Want met sneeuw en ijs komen er ook weer heel nieuwe sportmogelijkheden binnen bereik!
Het verschilt sterk per persoon hoe goed je tegen de kou kunt. In het algemeen geldt dat slechte weersomstandigheden en natte en bezwete kleding je als sporter minder weerbaar maken tegen kou. Ook je fysieke gesteldheid maakt verschil. Een laag vetpercentage, vermoeidheid, slaaptekort en alcohol- of drugsgebruik zorgen er bijvoorbeeld voor dat je sneller afkoelt. Kinderen verliezen relatief gemakkelijk warmte doordat hun lichaamsoppervlak relatief groot is ten opzichte van hun gewicht. Verder hebben oudere sporters en sporters met chronische ziekten vaak meer moeite op temperatuur te blijven.
Bereid je goed voor bij sporten in de winter
Bij kou zal het lichaam vaten in armen en benen samenknijpen, zodat er minder warmte verloren gaat. Het lichaam gaat rillen om warmte vrij te maken. Helpt dit niet, dan kan onderkoeling ontstaan. Lokaal kan kou letsel en blessures veroorzaken, zoals bevriezing en wintertenen en winterhanden. Om dit te voorkomen, is het belangrijk risicofactoren te herkennen en maatregelen te nemen. Vooral de gevoelstemperatuur is relevant. Die hangt af van onder meer de lucht- en watertemperatuur, hoogte, windkracht en regen. Win daarom informatie in over het weer en bepaal de intensiteit van de blootstelling aan kou.
Belangrijk is ook of er factoren zijn die het risico vergroten of verkleinen. Bijvoorbeeld of er eet- en drinkpauzes zijn en schuilplaatsen onderweg, en wat voor kleding wordt gebruikt.
Minimaal drie lagen kleding
Kleding tegen kou omvat minimaal drie lagen tijdens het sporten in de winter. De eerste twee lagen bestaan uit lichtgewicht polyester of polypropyleen en fleece of wollen kleding die isoleert. De derde laag kan vocht afvoeren en houd je warm en droog tijdens een rustpauze of bij wind of regen.
Ga je langdurig sporten? Vervang je kleding dan geregeld om verzadiging met zweet en/of vocht te voorkomen.
Handschoenen en hoofdbedekking
Het grootste deel van warmte verlies je via je hoofd. Een bandana, hoofdband of muts is daarom een goed idee. Handschoenen houden je handen warm.
In tegenstelling tot veel gehoorde adviezen lijkt vaseline juist geen bescherming te bieden tegen kou.
Zonnebril
Op ijs en in de sneeuw beschermt een zonnebril je tegen de reflecterende zon. Zonnestralen worden versterkt door sneeuw en ijs. Voor heren bestaat de tip om met een maandverbandje een ander gevoelig lichaamsdeel te beschermen tegen bijtende kou.
Droge voeten
In winterse omstandigheden moeten je schoenen voldoende grip hebben om valpartijen te voorkomen. Om droge voeten te houden, kun je schoenen aantrekken met bekleding waarvan de stiknaden worden gelast. Deze bekleding is volledig waterdicht en winddicht.
Zijn je schoenen nat geworden? Kijk dan eens naar een schoenverwarmer. Een nachtje aan het stopcontact is een ideale manier om je schoenen helemaal droog te krijgen. Ouderwetse krantenproppen werken ook nog steeds.
Extra dranken en tussendoortjes
Zorg ook voor extra dranken en tussendoortjes. Als het koud is, heb je meer energie nodig om warm te blijven. En laat je niet misleiden door het weer: op een zonnige winterdag lijkt het of je niet zweet. Dit is maar schijn! Drinken onderweg en na afloop is, net als op een zomerdag, altijd belangrijk.
Klaar met trainen? Trek zo snel mogelijk warme kleren aan, houd je hoofd warm en geniet na van jouw winterexpeditie!
Meer lezen
- Tips van sportarts Guido Vroemen over trainen bij koud weer
- Tips voor het voorkomen van schaatsblessures
- Tips voor het voorkomen van koudeletsel
- Veilig schaatsen op natuurijs
- Op wintersport? Bereid je thuis voor met de online oefeningen en trainingen van SneeuwFit of krijg persoonlijke oefeningen, tests en tips via de Wintersport-klaar Tool van VeiligheidNL