Sporten in een rolstoel
Een ongeluk, een chronische aandoening of een (tijdelijke) sportblessure. Je kunt zomaar in een rolstoel terecht komen. Hoe kun je toch (blijven) sporten? Sport maakt immers gezond, draagt bij aan je persoonlijke groei en brengt je in contact met anderen.
Voor veel mensen met een beperking biedt een rolstoel mobiliteit en zelfstandigheid. Een rolstoel kan er ook voor zorgen dat je je favoriete sport kunt blijven beoefenen. Bij een heleboel sporten blijft de kern hetzelfde, alleen kun je nu niet lopen, maar heb je een rolstoel om je te verplaatsen.
Verhaal door Christophe (22)
Christophe (22 jaar) raakte vijf jaar geleden verlamd na een ongeluk. Sindsdien kan hij zijn benen niet meer gebruiken en zit hij in een rolstoel. Sinds twee jaar stort hij zich vol overgave op het rolstoeltennis.
Verlamd
“Door een ongeluk bij het sporten raakte ik vanaf mijn middel naar beneden verlamd. Dat betekent dat er toen een heel ander leven begon op alle gebieden. Als je gewoon kunt lopen, weet je niet beter. Als je niet meer kunt lopen, merk je de beperkingen.”
Rolstoeltennis
“Ik wilde ondanks mijn handicap graag blijven sporten, omdat dat goed is voor lichaam en geest. Er zijn gelukkig voor rolstoelers veel mogelijkheden om aan sport te doen. Ik ben maar eens aan het proberen geslagen. Een paar jaar geleden kwam ik in aanraking met rolstoeltennis en dat voelde goed. Ik wist eigenlijk gelijk dat dat de sport voor mij was.”
“Sindsdien timmer ik aan de weg in het rolstoeltennis. Mijn grote doel is tennissen op de Paralympische Spelen. Daar ben ik nu al druk mee bezig. Ik speel zoveel mogelijk toernooien op een zo hoog mogelijk niveau. Daarvoor reis ik het hele land door en ik speel ook regelmatig in het buitenland. Natuurlijk is dat wel duur. Ik moet natuurlijk aangepast reizen en ook het materiaal (speciale rolstoel) is niet goedkoop. Gelukkig heb ik een sponsor die me financieel steunt, zodat ik er alles aan kan doen om mijn Olympische droom waar te maken.”
Een aantal rolstoelsporten:
- Badminton
- Basketbal
- Biljart
- Bowlen
- Dansen
- Fitness
- Golf
- Handbal
- Hockey
Naast rolstoelsporten, zijn er ook andere sporten geschikt voor mensen in een rolstoel, een aantal voorbeelden:
- Handbiken
- Zitskien
- Para Ice Hockey
- Zitvolleybal
- Wheelen
Sporten voor mensen in een rolstoel van levensbelang
Sporting Antwerpen ambassadeur Marc Herremans hoef je niet te overtuigen van de kracht van sport. Hij wil die boodschap overbrengen op jongeren en mensen in een rolstoel:
Sporten is een van de meest populaire manieren om vrije tijd te besteden; ruim 40% van de Nederlandse bevolking doet aan een vorm van sport.
Afgezien van het feit dat sporten ook voor mensen met een lichamelijke handicap gewoon een fijne vrije tijdsbesteding is, blijkt uit onderzoek dat regelmatige lichamelijke activiteit kan leiden tot verbetering van je stemming, vergroting van je zelfvertrouwen en een betere acceptatie van je handicap. Daarnaast kan sporten eenzaamheid voorkomen of doorbreken en heeft het positieve effecten op je lichamelijke gezondheid. Zo neemt de kans van hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en botontkalking af en zal het algeheel uithoudingsvermogen toenemen. Sporten is van levensbelang!
Bij het Nederlands rolstoelbasketbalteam leerde ik niet alleen beter basketballen, maar vooral ook beter rolstoelen. Van mijn teamgenoten leerde ik overleven in ontoegankelijke hotelkamers.
Marc de Hond, † juni 2020
Heb je een favoriete sport? Of heb je een idee over welke bij je huidige situatie zou passen? Bespreek het met je arts en bekijk met hem wat de mogelijkheden zijn. Dan kun je misschien meteen bezien wat je in de weg staat en hoe je toch aan de slag kunt gaan. De keuze van een rolstoelsport is afhankelijk van verschillende aspecten:
- Welke sport vind ik leuk om te doen?
- Welke mogelijkheden zijn er in mijn omgeving?
- Hoe bewegingsvaardig ben ik nog?
- Hoe kan ik de contributie en eventuele aanpassingen financieren?
Lees meer
- Wil jij zelf sporten en heb je een handicap? Hier vind je een overzicht van het aanbod.
- Informatie over vergoedingen van meerkosten hulpmiddelen en vervoersmogelijkheden.
- Sporten als je blind of doof bent? Of juist met niet aangeboren hersenletsel? Hier vind je alle artikelen over sporten met een beperking.
- Ook voor Funda Müjde, een veelzijdige cabaretière, actrice, columniste en presentatrice, is sport belangrijk, helemaal nadat ze betrokken was bij een ernstig verkeersongeluk.
- Praktische tips en algemene aanbevelingen verzameld voor (potentiële) begeleiders van sporters met een handicap om hen leuk, zinvol en veilig te kunnen laten sporten. In het document is aandacht voor mensen met een dwarslaesie en voor mensen met een amputatie.