Spring naar content

Sporters leven gezonder, behalve als het om alcohol gaat

‘Sporten is gezond’, dat wordt vaak gezegd. Maar leven sporters ook gezonder dan niet-sporters? Dat onderzocht het Mulier Instituut en de resultaten werden samengevat in een factsheet.

Het onderzoek van het Mulier Instituut in het Factsheet Leefstijl en sport is gebaseerd op een analyse van CBS enquêtegegevens. Bij die gegevens kunnen we gezond en minder gezond gedraging onderscheiden. We kijken daarbij naar het gewicht, de groente- en fruitconsumptie, het rookgedrag en de alcoholconsumptie van sporters en hoe zij aan de beweegnorm voldoen. We gaan hierbij uit van de (volwassen) wekelijkse sporter tot 80 jaar.

Positieve resultaten

Het resultaat is heel positief: Nederlanders die wekelijks sporten roken minder, eten gezonder, bewegen vaker voldoende en hebben minder overgewicht dan niet-sporters. Daarnaast blijkt dat hoe meer gezonde keuzes iemand maakt, hoe groter de kans is dat iemand aan sport doet.

Alcohol

Hoewel alcohol niet goed voor de gezondheid is, zien we dat sporters juist wel meer drinken. Van de zo goed als niet-drinkers (minder dan 1 glas per week), beoefent 38 procent wekelijks een sport. Van de mensen die 1 tot 5 glazen per week drinken is dat 57 procent, bij 6 tot 11 glazen zelfs 63 procent, waarna de sportdeelname boven de 12 glazen per week afneemt tot 56 procent. Dit patroon is zichtbaar bij alle leeftijdsgroepen.

Download hier de volledige Factsheet Leefstijl en sport

Meer lezen? Vind publicaties over Sportdeelname en leefstijl in de Kennisbank Sport en Bewegen.