Spring naar content

Sportkeuzetest voor je kind

Een sportkeuzetest is handig om er achter te komen welke sport goed bij je kind past of welke sport je kind leuk vindt. Allesoversport selecteerde een aantal online sportkeuzetests om deze beslissing wat makkelijker te maken.

Sportkeuzetests zijn grofweg op te delen in twee categorieën:

  • Wat vindt mijn kind leuk?
  • Waar is mijn kind goed in?

De beste sport voor je kind is waarschijnlijk de sport die deze twee factoren combineert. Is je kind goed in een sport, is de kans groter dat hij of zij het leuk vindt. Als je kind een sport leuk vindt, zal het het langer volhouden.

Genoeg beweging voor kinderen kan lastig zijn – Waar loop jij als ouder tegenaan?

Dit vroeg Kenniscentrum Sport & Bewegen in maart 2019 via deze website en social media. Er werden 87 vragen gesteld. Het blijkt dat ouders vooral op zoek zijn naar tips om bewegen te stimuleren en naar kennis over wat goed is voor de ontwikkeling van hun kind met betrekking tot sport en bewegen. Ook in 2020 is een peiling geweest.

Sportkeuzetest voor je kind

Wij zetten hieronder een aantal online sportkeuzetests voor je op een rijtje, die je samen met je kind kunt invullen. Hopelijk helpen de testen bij het kiezen van een sport. Laat ons vooral weten welke sportkeuzetest je het fijnst vindt.

Wat vindt je kind leuk?

Sportpas

De vragen in de sportkeuzewijzer van Sportpas gaan vooral over hoe je kind het liefst sport. Denk bijvoorbeeld aan vragen over sporten in teamverband of individueel. Sporten met een tegenstander of niet. Deze test laat je ‘live’ zien hoe de voorkeuren van je kind de sportkeuze beïnvloeden.

bron: sportkeuzewijzer.nl

In de rechter kolom worden steeds de best passende sporten getoond. In 14 stappen kom je zo tot de sporten die het best bij jouw kind passen. De sportkeuzewijzer houdt ook rekening met de sportervaringen die je al hebt. Als de gemeente waarin jullie wonen deelneemt aan de Sportpas, kan je meteen inschrijven voor kennismakingsactiviteiten en meer informatie vinden over de tak van sport in jouw buurt.

SportKeuzeAdvies

Voor een advies over sportkeuze bij kinderen met autisme, kan je ook kijken op de website van SportKeuzeAdvies. Door middel van een beperkt aantal korte, simpele vragen kan je kind er achter komen welke sporten bij hem of haar passen.

De vragen zijn echt gericht op de voorkeuren van je kind en wij vinden de antwoorden redelijk voor de hand liggend. Wat wel een voordeel van deze website is, is dat je kind naast sporten ook leuke spellen kan kiezen waar het op dat moment zin in heeft.

Waar is je kind goed in?

BBC

In de sportkeuzetest van de BBC staan de aangeboren fysieke- en karaktereigenschappen van je kind centraal. Er wordt minder gekeken naar interesses. Na het beantwoorden van twaalf vragen worden de drie sporten die het best bij je kind passen genoemd. Zit er een leuke sport voor jouw kind bij?

Let op: deze test is in het Engels. Het is daarom handig om bij je kind te blijven bij het invullen.

J/M

Ook verschillen in lichaamsbouw kunnen er voor zorgen dat het ene kind beter is in een bepaalde sport dan een ander kind. Op de site van J/M staan drie typen lichaamsbouw en de sporten die passen bij deze verschillende typen.