Spring naar content

Stoptober voor buurtsportcoaches: doe je mee?

Elk jaar in oktober vragen de gezondheidsfondsen en GGD’en aandacht voor stoppen met roken tijdens Stoptober. Het streven naar een rookvrije generatie gaat hand-in-hand met het stimuleren van rookvrije sportverenigingen en rookvrije sportevenementen. Ook in jouw gemeente doen sportverenigingen én inwoners mee. Lees hier hoe buurtsportcoaches en GGD’en kunnen samenwerken voor een gezonde leefstijl.

Roken en sporten passen niet bij elkaar. Sporten is gezond, terwijl (mee)roken schadelijk is voor de gezondheid. Als buurtsportcoach ben je dagelijks bezig met een gezonde leefstijl van de inwoners van jouw gemeente. Naast voldoende sporten en bewegen, is ook stoppen met roken een belangrijke stap naar een vitaler leven. Iedere week raken honderden kinderen in ons land verslaafd aan roken. Als kinderen anderen zien roken lijkt dat normaal. Zeker als zij mensen zien roken naar wie zij opkijken. Zoals andere sporters, trainers en ouders.

De afgelopen jaren hebben meer dan 275.000 rokers met elkaar bewezen dat Stoptober werkt. Uit onderzoek blijkt dat na een periode van 28 dagen niet roken, de kans 5x groter is dat je als roker blijvend stopt.

Samenwerking met sportverenigingen

Initiatiefnemers van Stoptober in Nederland zijn het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, KWF Kankerbestrijding, de Hartstichting, het Longfonds, de Alliantie Nederland Rookvrij, het Trimbos-instituut en GGD GHOR Nederland. De GGD’en maken Stoptober lokaal bekend en proberen –deelnemers of ook sportverenigingen te stimuleren om mee te doen. Bij veel sportverenigingen wordt buiten nog gerookt, terwijl veel kinderen een groot deel van hun tijd daar doorbrengen. Lees hier wat sportverenigingen kunnen doen en download het gratis stappenplan voor bestuurders en vrijwilligers.

Bekijk op dit YouTube kanaal ervaringen van rookvrije sportverenigingen, zoals dit leuke voorbeeld:

Zo kun je als buurtsportcoach meedoen

Als buurtsportcoach sta je in nauw contact met sportclubs, trainers, en natuurlijk de mensen zelf in jouw stad, dorp, of wijk. Motiveren en coachen zijn een belangrijk onderdeel van jouw werk. De GGD nodigt je van harte uit om ook in jouw werkgebied aandacht te vragen voor deze campagne. Daarbij kun je denken aan heel laagdrempelige activiteiten. Bijvoorbeeld op 1 oktober, de dag dat Stoptober begint, sportactiviteiten organiseren met aandacht voor stoppen én volhouden. Maar denk ook aan het aanmoedigen van clubs om rookvrije zaterdagen in te stellen, of in oktober alle tournooien rookvrij te verklaren. Wil je activiteiten organiseren tijdens Stoptober? Dan kun je contact opnemen met de GGD in jouw regio en bespreken wat je wilt doen. De GGD’en en Stoptober kunnen je activiteiten dan ook onder de aandacht brengen van een breed publiek.

Contact met de GGD in jouw gemeente

Alle GGD’en doen mee met Stoptober. Neem contact op via Stoptober@ggdghor.nl voor een contactpersoon in jouw gemeente.

Meer lezen? Vind publicaties over roken in de Kennisbank Sport en Bewegen.