Spring naar content

Talentontwikkeling voor kinderen op eigen niveau

Door kinderen te laten sporten op hun eigen niveau, ontdekken ze hun individuele beweegtalenten. Lees hoe Almere Kenniscentrum Talent dat aanpakt.

Bij talentontwikkeling wordt vaak direct aan topsport gedacht. In samenwerking met de Almeerse Scholen Groep biedt Almere Kenniscentrum Talent (AKT) kinderen een plek waar zij allemaal op hun eigen niveau hun sport- en beweegtalenten kunnen ontdekken en verder ontwikkelen. En met succes: er zijn inmiddels meer dan 600 kinderen die aan de verschillende naschoolse projecten deelnemen. Ben jij ook bezig of wil je aan de slag met talentontwikkeling en het stimuleren van bewegen en sport voor kinderen op hun eigen niveau, lees dan verder over de ervaringen van de vakdocenten, kinderen en ouders met het extra sport- en beweegaanbod in Almere.

Naschoolse beweeggroepen voor verschillende niveaus

De gemeente Almere en de provincie Flevoland namen in 2016 het initiatief tot het oprichten van het expertisecentrum sport en bewegen, het Almere Kenniscentrum Talent. Inmiddels zijn er vier naschoolse groepen:

  • KidsXtra: plek waar kinderen extra aandacht krijgen van professionals die kinderen helpen tijdens de les (groep 3 en 4 en 5 t/m 8).
  • Gym+: plek voor een extra gymles, de eerste sportclub voor gym (groep 3 t/m 5).
  • Sport+: plek in de buurt om verschillende sporten uit te proberen (groep 6 t/m 8).
  • ASM Academie: plek voor talentvolle bewegers die zich verder willen ontwikkelen (groep 5 en 6 en groep 7 en 8).

Het naschools aanbod is gratis. Ouders krijgen voor KidsXtra en ASM Academie via de vakdocent LO een uitnodiging voor hun kind om mee te doen. Voor Gym+ en Sport+ kunnen ouders hun kinderen zelf inschrijven.

KidsXtra: individuele aandacht op maat

Wendy Post, moeder van Tim, over KidsXtra: “Een bal vangen en gooien kon hij niet en hij rende houterig. De gymleerkracht gaf aan dat extra ondersteuning voor zijn motorische ontwikkeling goed was. Logisch en fijn dat dit mogelijk is op onze school. Zijn balvaardigheid is echt gegroeid. Voetballen vindt hij nu heel leuk, op het plein en met de BSO kinderen. Dit heeft Tim geholpen aansluiting te vinden bij de andere kinderen.”

“Wat ik heel goed vindt aan KidsXtra is dat ze in kindertaal uitleggen waarom ze iets doen.”

Wendy Post, moeder van Tim

“Wat ik heel goed vindt aan KidsXtra is dat ze in kindertaal uitleggen waarom ze iets doen. Tim maakt dan voor zichzelf begrijpelijk waarmee hij aan het oefenen is en dan vindt hij het ook leuk. Tijdens het schooljaar krijg je huiswerkopdrachten toegestuurd met foto’s van oefeningen en een scorecard. Daarmee kan Tim laten zien wat hij heeft geoefend. Wat ook erg leuk is, is dat ze een speciaal club t-shirt hebben, dat helpt echt voor het clubgevoel. Hij gymt er ook in. Hij heeft een voetbaltenue van m’n ouders gekregen, maar dit is echt z’n ‘donderdag’ shirt. Ik ben erg positief en zou er ook voor willen betalen als het aanbod niet gratis zou zijn. Ik wil Tim graag op laten gaan in een groep, en dat kan met KidsXtra.”

Dit zegt Tim zelf over KidsXtra: “Tijdens de gymles zijn we met 27 kinderen. Hier met kleine groepjes. Je hebt ook de tijd om dingen te vragen en je kunt doorgaan. Dat kan niet bij de gymles.”

Een leven lang sporten

Het AKT is een van de initiatieven waarmee de gemeente Almere haar inwoners stimuleert om hun beweeg- en (top)sporttalent verder te ontwikkelen. Wiebe Faber, coördinator AKT: “De gemeente wilde graag naschools aanbod en wij als vakleerkrachten hadden wel ideeën over de invulling ervan. Daar kwamen we helemaal bij elkaar.” Door de samenwerking draagt de gemeente bij aan de gedachte van een leven lang bewegen én de ontwikkeling van topsport. Want mensen die veel bewegen hebben meer energie, minder overgewicht en betere (school)prestaties. Bekijk voor de effecten van bewegen het Human Capital Model en de Nederlandse bewerking ervan op Allesoversport.nl.

Sport+: ontdekken wat kinderen zélf leuk vinden

Belangrijk is om een sport- of beweegactiviteit te kiezen die je leuk vindt. Zeker voor kinderen is het goed om kennis te maken met verschillende sporten en niet te jong te specialiseren. Sport+ verzorgt een naschools aanbod in samenwerking met trainers van sportverenigingen, combinatiefunctionarissen en vakdocenten LO. Kinderen ontdekken veel verschillende sporten en dat maakt de stap naar een sportvereniging soms makkelijker. Andre Kemper, coördinator Sport+: “Ik wilde dat ik vroeger deze mogelijkheid had gehad. Het is echt mooi om te zien wat het met kinderen doet als ze een sport ontdekken die echt bij ze past, waar ze blij van worden en zich goed in ontwikkelen.”

Gym+: extra gymlessen voor meer zelfvertrouwen

Gym+ is een extra gymles, gegeven door een vakdocent LO. Belangrijk is dat de kinderen zich zelfverzekerder en meer vertrouwd gaan voelen met sport- en beweegactiviteiten. Dat helpt hun ook weer tijdens de reguliere gymlessen en het buiten spelen en sporten of op de BSO.

Annelie Panka, moeder Yachin: “Wat me opvalt bij Gym+ is de aandacht die de docenten aan de kinderen en de les geven. Ze begrijpen de gedragsproblemen van mijn zoontje. Het is net spannend of hij naar de sportvereniging kan gaan. Gym+ is wat vrijer. Maar ze trainen bijvoorbeeld ook wedstrijdelementen, wat heel goed voor hem is. Het zou mooi zijn als er nog meer mogelijkheden gecreëerd worden zodat alle kinderen die nu op de wachtlijst staan mee kunnen doen.”

ASM Academie: topsport ontwikkeling voor kinderen

Het AKT wil een belangrijke bijdrage leveren aan sociale innovatie en het duurzaam versterken van het (top)sportklimaat in Flevoland. Daarbij maakt het expertisecentrum gebruik van verschillende methoden en modellen, waaronder het Athletic Skills Model. Met de ASM Academie krijgen kinderen met talent voor sport en bewegen een extra mogelijkheid hun talent verder te ontwikkelen. Ze trainen hier met kinderen die hetzelfde niveau hebben, dit in tegenstelling tot de reguliere gymles.

“Het niveau is heel hoog, kinderen willen graag, het is gewoon heerlijk om mee te werken.”

Matthijs IJzerman, vakleerkracht ASM

Matthijs IJzerman, vakleerkracht ASM: “Het leuke is dat het talenten zijn, het niveau is heel hoog, kinderen willen graag, het is gewoon heerlijk om mee te werken.” Sander de Coninck, vader Aram, ASM: “Vol van een ASM les komen ze met rode hoofden terug, je ziet dat ze er gewoon ontzettend veel plezier in hebben.”

Ieder kind een eigen tempo

Steeds meer studies over talentherkenning en -ontwikkeling laten zien dat gevarieerde motorische ontwikkeling en het beoefenen van verschillende sporten door kinderen bijdraagt aan een actieve leefstijl. Ook blijkt uit Amerikaans onderzoek dat veel Olympische medaillewinnaars in hun jeugd vaak meer verschillende sporten hebben beoefend. De praktijk van het AKT Almere laat elke dag weer zien hoe belangrijk sport en bewegen is, voor ieder kind, met veel of iets minder talent.

Meer lezen? Vind publicaties over talentontwikkeling in de Kennisbank Sport en Bewegen.