Spring naar content

Test: beweegt mijn kind genoeg?

Bewegen is een must voor opgroeiende kinderen. Het is erg belangrijk voor de ontwikkeling en gezondheid. Maar hoe weet je als ouder of professional of een kind voldoende beweegt? Een speciaal ontwikkelde Beweegtest helpt je hierbij.

Hoeveel moeten kinderen bewegen?

De Gezondheidsraad heeft op basis van onderzoek richtlijnen opgesteld die aangeven hoeveel beweging nodig is om gezond te blijven.Voor kinderen van 4 tot 18 jaar geldt:

visual beweegrichtlijnen jeugd
Foto: Kenniscentrum Sport & Bewegen

We spreken van matig intensief bewegen als er sprake is van een hogere hartslag en een versnelde ademhaling. Voor kinderen vallen hier activiteiten onder als fietsen, trampoline springen of paardrijden. Maar ook flink actief zijn tijdens het buitenspelen wordt gerekend tot matig intensieve beweging.

Botversterkende activiteiten zijn activiteiten waarbij het lichaam met het eigen gewicht wordt belast, zoals springen, traplopen en dansen. Spierversterkende activiteiten zijn activiteiten die kracht en uithoudingsvermogen van de spieren verbeteren. Voorbeelden zijn sporten waarbij je moet rennen en springen, zoals voetballen of tennissen. Ook activiteiten als zwemmen en fietsen, die minder kracht kosten maar wel langdurig volgehouden worden, versterken de spieren.

Tot slot is het zo dat langer, vaker en/of intensiever bewegen nog beter is voor de gezondheid van kinderen. Veel stilzitten kan beter voorkomen worden.

Hoe weet ik of een kind voldoende beweegt?

GGD Regio Utrecht, het Nederlands Centrum Jeugdgezondheidszorg (NCJ) en Kenniscentrum Sport & Bewegen hebben samen de Beweegtest ontwikkeld. Dit is een laagdrempelige online test die je als ouder of professional samen met een kind (vanaf 4 jaar) invult. In twee minuten weet je of een kind voldoende beweegt en waar nog kansen liggen om (meer) beweging in de dag te brengen!

De Beweegtest is relevant voor professionals die kinderen ondersteunen om bewegen te stimuleren zoals jeugdgezondheidszorg professionals, buurtsportcoach, professionals in het onderwijs en buitenschoolse opvang. Wil je meer informatie over de Beweegtest en hoe je deze kan inzetten als professional? Bekijk de website van Kenniscentrum Sport & Bewegen voor meer informatie over de Beweegtest.