Tipkaart: zo werk je als zorgverlener samen met de sport- en beweegsector
Patiënten die weinig ervaring hebben met sporten en bewegen, vinden het vaak lastig om in beweging te komen. Zij kunnen ondersteuning hierbij goed gebruiken. Bewegen als onderdeel van gezonde leefstijl komt steeds vaker langs in de spreekkamer. Door de samenwerking met de sport te zoeken, kun jij als zorgprofessional deze mensen ondersteunen zonder dat het je veel tijd kost.
Belang van bewegen
Voldoende bewegen voorkomt chronische aandoeningen en verlaagt de ziektelast bij bestaande chronische aandoeningen. Toch voldeed in 2020 slechts 52,9% van de Nederlanders van 18 jaar en ouder aan de beweegrichtlijnen. Ook neemt het percentage volwassenen met (ernstig) overgewicht toe. Zo had 50% van de Nederlanders van 18 jaar en ouder matig of ernstig overgewicht in 2020. Ernstig overgewicht gaat vaak gepaard met andere ziekten zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten en verschillende soorten kanker[1]. Dit vraagt om het stimuleren van meer bewegen. Voldoende bewegen helpt namelijk leefstijlgerelateerde aandoeningen voorkomen[2].
Rol eerstelijnszorg
Vanuit zowel beleid, praktijk als wetenschap komt er steeds meer aandacht voor bewegen om aandoeningen te voorkomen en ziektelast te verlagen. Zo wordt er meer gesproken over ‘voorkomen is beter dan genezen’ en is er verschuiving in de samenleving van nazorg naar voorzorg. Dit is ook te zien door meer ruimte voor preventieve gezondheidszorg in het basispakket van de zorgverzekering in de vorm van de Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI)[2].
Vanuit deze toenemende aandacht voor preventie lijkt de eerstelijnszorg een geschikte omgeving om bewegen meer te stimuleren[2]. Als eerstelijnszorgverlener ben je vaak het eerste aanspreekpunt voor mensen met vragen en problemen. Patiënten komen vaak voor een klacht die niet direct aan bewegen te relateren is. Toch komen bij de eerstelijnszorgverleners vaak mensen met andere aandoeningen waarbij bewegen een belangrijke rol kan spelen. Patiënten die weinig ervaring hebben met sport en bewegen, vinden het lastig om zelf (meer) te gaan bewegen. Als zorgverlener kan je hier een rol pakken. Denk bijvoorbeeld aan het ondersteunen, stimuleren of doorverwijzen naar beweegaanbod.
Samenwerking met sport
Door vanuit de zorg samen te werken met de sport- en beweegsector worden patiënten meer gestimuleerd om te sporten en bewegen, de drempel is wat lager. Bovendien kost het jou als zorgverlener weinig tijd en je helpt de patiënt verder. Een sportprofessional die jou kan helpen is bijvoorbeeld de buurtsportcoach. Hier kun je patiënten naar doorverwijzen om te gaan sporten en bewegen. De buurtsportcoach is vaak in dienst bij de gemeente, maar ook bij bijvoorbeeld sportbedrijven, in het onderwijs of de welzijnssector.
Wil je samenwerken met de sport- en beweegsector en weten hoe je in contact komt met bijvoorbeeld buurtsportcoaches? Bekijk dan hieronder de tipkaart ‘Samenwerken met de sport- en beweegsector: Hoe pak je dit aan als zorgverlener’. In deze tipkaart staan concrete tips over samenwerking op een rij.
Bronnen
- Volksgezondheidsinfo. Overgewicht [Internet]. Geraadpleegd van: https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/overgewicht. Op [3 februari 2022].
- Schurink-van’t Klooster TM, Loyen A, Proper KI. Meer bewegen: doorverwijzing naar activiteiten door eerstelijnszorgverleners.