TOPFIT, trainingsvideo’s om mensen met een beperking in beweging te krijgen
TOPFIT is een online beweegprogramma voor mensen met een lichamelijke beperking en/of chronische aandoening. De trainingsvideo’s zijn een initiatief van de Dirk Kuyt Foundation en bieden de doelgroep een laagdrempelige mogelijkheid om te sporten. In dit artikel lees je meer over TOPFIT en wat je er in de dagelijkse praktijk mee kunt als sport- of zorgprofessional.
TOPFIT biedt sinds september 2018 mensen met een lichamelijke beperking en/of chronische aandoening de mogelijkheid kosteloos en digitaal te sporten. Deelnemers volgen de online trainingsvideo’s waar, wanneer en met wie ze maar willen. Bovendien doen kijkers op eigen niveau mee. Daardoor is TOPFIT geschikt voor mensen met uiteenlopende beperkingen en biedt het deelnemers op een leuke manier inzicht in de sport- en beweegmogelijkheden die zij wél hebben. Je vindt alle trainingsvideo’s op de website van TOPFIT.
Bekijk hier de eerste training van het eerste seizoen:
In beweging met online trainingsvideo’s
Iedere TOPFIT-training duurt maximaal een kwartier en bestaat uit acht oefeningen voor mobiliteit, kracht, balans en lenigheid. Twee instructeurs leggen de oefeningen uit en doen ze voor. De deelnemer beweegt tijdens het kijken mee, of dat nu thuis, in het revalidatie- of wooncentrum of elders is.
Deelnemers hebben alleen internet en een laptop, smartphone, tablet of beamer nodig om mee te doen. (Extra) vervoer is niet nodig, want deelnemers kunnen de trainingen thuis volgen of op locaties waar ze toch al komen. In de trainingen worden soms hulpmiddelen gebruikt. Denk aan een stoel of gevulde waterflesjes voor extra gewicht. Speciale attributen zijn dus niet nodig.
Zo krijg je als professional mensen in beweging:
- Vergroot het bewustzijn. Maak mensen bewust van alle lichamelijke, mentale en sociale voordelen van sporten en bewegen. Benadruk bijvoorbeeld ook de sociale mogelijkheden die het biedt.
- Help met het ‘hoe’. Mensen met een lichamelijk beperking ervaren soms een gebrek aan informatie over hoe ze het best kunnen bewegen. Leg hen dat dus helder en op maat uit. Welke activiteiten kunnen ze doen? Hoelang? Hoe vaak? Met welke intensiteit?
- Versoepel de start. Stimuleer mensen om een activiteit tenminste één keertje te proberen. Dat kan hen al helpen de positieve effecten te ervaren en vaker te gaan bewegen.
- Maak het leuk. Probeer van de beweegmomenten een leuke bezigheid te maken, bijvoorbeeld met muziek of video’s. Plezier helpt het sporten langer vol te houden.
- Creëer verbondenheid. Vergroot de sociale beleving door groepen te vormen en stimuleer mensen sportmaatjes te zoeken. Veel mensen vinden samen sporten leuker en motiverender.
Zo ga je aan de slag met TOPFIT
- Wijs cliënten of hun familieleden op de website van TOPFIT.
- Bekijk eerst eens samen een trainingsvideo en bespreek de oefeningen.
- Bedenk hoe je TOPFIT integreert in het huidige aanbod van je organisatie. De trainingen zijn een leuke invulling van al bestaande beweegmomenten.
- Gebruik deze promotievideo om cliënten en collega’s enthousiast te krijgen.
- Wil je meer tips, ondersteuning of informatie? Neem contact op via sam@dirkkuytfoundation.nl.
Wist je dat …
… meer dan de helft van de sportende mensen met een motorische beperking daarbij steun ervaart van hun sociale omgeving?
… terwijl 89% van de niet-sporters met een motorische beperking deze steun niet ervaart?
Dat betekent dat de sociale omgeving heel belangrijk is voor sportdeelname onder deze doelgroep. De rol van familieleden, begeleiders, artsen en anderen is dus cruciaal!
Ontstaan van TOPFIT
Onderzoek wijst uit dat meer dan de helft van alle Nederlanders zich online oriënteert op een nieuwe sport. Ook groeit het sport- en beweegaanbod via telefonische applicaties, websites en diensten zoals YouTube. Maar voor mensen met een beperking bleef het digitale aanbod achter, constateerde de Dirk Kuyt Foundation. Daarom ontwikkelde de stichting, die zich inzet voor gehandicaptensport, het programma TOPFIT. Fitness werd gekozen als basis, omdat deze sport het populairst is onder mensen met een beperking en/of chronische aandoening.
TOPFIT is vooral gericht op mensen met een motorische beperking en/of een chronische aandoening. Toch zijn de trainingen ook voor andere doelgroepen toegankelijk. De oefeningen zijn namelijk op verschillende niveaus te doen. Bovendien is veel rekening gehouden met verschillen in bewegingsmogelijkheden.
De Dirk Kuyt Foundation wil met het aangepast sportaanbod mensen met een beperking betrekken bij de samenleving. TOPFIT is dus niet bedoeld om mensen thuis te houden. Echter, doordat de trainingen digitaal zijn, komen ook mensen in beweging die liever thuisblijven om te sporten en anders helemaal niet zouden sporten.
De TOPFIT-trainers aan het woord
TOPFIT-instructeur Pim Brouwers: “Sporten heeft mij erg veel gebracht. Niet alleen voel ik me er gezond door, ook kan ik mezelf uitdagen om nieuwe dingen te leren en obstakels te overwinnen. TOPFIT kan mensen dit laten ervaren. Het programma legt de focus op wat mensen nog wel kunnen in plaats van wat niet. Door zo te denken en door te bewegen blijven mensen vitaler!”
TOPFIT-instructeur Evi Evers: “Aan dit programma kunnen mensen zelfstandig thuis meedoen, maar het is ook leuk om het in groepsverband aan te bieden. Ik vond het mooi om tijdens de opnamedagen instructies te geven, maar het lijkt mij ook wel gaaf om eens op een fysieke locatie een gasttraining te geven.”
Positieve geluiden
Inmiddels zijn de trainingen en de website sinds de lancering door veel mensen bekeken. Ook klinken positieve geluiden vanuit de specialisten. De Dirk Kuyt Foundation onderzoekt ook de mogelijkheden voor een soortgelijk beweegprogramma voor mensen met een auditieve en visuele beperking. De website www.ikwordtopfit.nl is het centrale platform van TOPFIT. Daarnaast staan alle video’s op YouTube en worden nieuwe trainingen gedeeld op de Facebook-pagina van de Dirk Kuyt Foundation.
De Dirk Kuyt Foundation is in gesprek met organisaties om TOPFIT te integreren in hun sport- en activiteitenaanbod. De stichting ziet potentie in samenwerkingen met revalidatiecentra, woon-/zorginstellingen en andere organisaties die in contact staan met de doelgroep.
Zie jij mogelijkheden om TOPFIT op te nemen in de communicatie naar patiënten of cliënten? Of het programma te integreren in het sportaanbod binnen jouw organisatie? Stuur dan een e-mail naar sam@dirkkuytfoundation.nl.
Meer weten
- Hier lees je recente cijfers over de sportdeelname van mensen met een beperking.
- Hier lees je alles over de motieven en belemmeringen van mensen met een lichamelijke beperking.
- Meer weten over de sportdeelname en het bereiken en activeren van mensen met een chronische aandoening? Lees de factsheet over sport en bewegen voor mensen met een chronische aandoening (2017). Of van mensen met een lichamelijke beperking? Lees de factsheet over sport en bewegen voor mensen met een lichamelijke aandoening (2017).