Spring naar content

Topsporters over coaching en het belangrijkste van sporten

National Alliance for Youth Sports sprak met enkele grote namen uit de Amerikaanse sportwereld. Wat hadden zij te zeggen over coaches, ouders en wat zij als het belangrijkste van sporten zien?

Zowel coaches als sporters geloven dat sport niet draait om winnen en verliezen, maar om de levenslessen die kinderen leren tijdens de trainingen en wedstrijden.

Belangrijker dan de uitkomst van een wedstrijd zijn de vriendschappen, het harde werken, doelen stellen, het grote geheel zien en jezelf soms op de tweede plaats zetten.

Als coach en als ouder moet je een kind perspectief bieden: dat niet elke wedstrijd gewonnen kan worden, dat het slechts een spel is en dat er heel veel dingen belangrijker zijn dan hoe het die dag op het veld ging. Benadruk het plezier van de sport, dan blijft je kind sporten ook langer leuk vinden.

Coaching

Ook de coaches benadrukken het belang van een positieve aanpak. ‘Complimenteer een kind voor je het vertelt wat het anders of beter zou kunnen doen’, zegt Orel Hershiser, voormalig honkbalspeler. Zo voorkom je dat een kind zich voor je afsluit. Geef bovendien elk kind, ongeacht talent, een gelijke kans.

Over de rol van ouders en coaches zei honkbalcoach Kirk Gibson: ‘Een kind kijkt naar jou voor bevestiging. Het gaat niet om de werkelijkheid, het gaat er enkel om hoe een kind denkt dat het heeft gespeeld, of een kind het gevoel heeft het goed te hebben gedaan.’

Specialisatie en plezier

Alle atleten hadden als kind allerlei sporten geprobeerd en raden dit ook voor andere kinderen aan. Laat een kind eerst zijn of haar gehele lichaam en vaardigheden ontwikkelen, voor je op één ding te focussen. Hoe een kind presteert als het 8 jaar, 10, 12 of zelfs 14 jaar is, zet de toon niet voor de toekomst.

Kinderen herinneren zich later niet de successen uit hun jeugd, maar het plezier en de vriendschappen met hun teamleden. Zorg er daarom ook als ouder voor dat je het sporten leuk houdt. Sporten levert al genoeg stress en druk. Het laatste dat een kind nodig heeft, is de extra druk van ouders die boven alles hun kind willen zien presteren.

Bovendien leven veel sporters voor de race, de competitie en de weg naar het doel, niet voor het resultaat. Richt je hierop, richt je als ouder op de vele lessen die je kind leert tijdens het sporten. Leer je kind respect te tonen voor de coach, teamleden en voor andere teams en doe dit zelf ook.

‘Je moet kinderen laten doen waar ze plezier in hebben en ze hun eigen pad laten vinden’, zegt Stephen Strasburg, honkbalspeler.