Triathlon voor kinderen: een geweldige uitdaging
Triathlon lijkt een sport voor de meest stoere volwassen mannen en vrouwen. Maar steeds meer kinderen wagen zich aan deze uitdaging. Lees wat triathlon voor kinderen precies inhoudt.
Ga je met je kind naar een zwembad of een waterplas en stel je voor om een half uur baantjes te gaan trekken, dan zal je niet op een spontaan “Jaaa!” getrakteerd worden. Een half uurtje fietsen lukt misschien nog wel als je een doel hebt: naar de bioscoop, tandarts, sportclub of naar school, maar spontaan een half uur fietsen? Dat zullen weinig kinderen doen. En ga je naar het bos met je kinderen, dan zullen ze niet snel vrijwillig een half uur gaan joggen of rennen…
3 sporten in 1
…Maar combineer je deze drie, dan heb je het ineens over een hele leuke sport: de triathlon! Voor een kind een geweldige uitdaging: lekker bezig zijn, bewegen, sporten, doorzetten en discipline opbouwen. Maar het belangrijkste is het plezier en het meedoen, hoewel het wedstrijdelement en de eigen tijd verbeteren ook een uitdaging of stimulans is.
Variatie en veelzijdigheid
Triathlon biedt een breed aanbod aan motorische vaardigheden; door de veelzijdigheid en afwisseling in de belasting wordt je hele lichaam getraind. Toch is het vaak niet de eerst keuze van een kind, omdat de sport onbekender is dan hockey, voetbal, gymnastiek of zwemmen. Kennismaken met de triathlon gebeurt vaak via de eigen ouders, kleine lokale evenementen of een schoolevenement, of speciale clinics in de buurt.
Bij een triathlon beoefen je drie duursporten zonder pauze ertussen en in vaste volgorde: zwemmen, fietsen, hardlopen. Wil je voor een snelle tijd gaan, dan is het wisselen eigenlijk ook een apart onderdeel waaraan je kunt trainen. Maar dat is meer voor de gevorderde of fanatieke jeugdige atleten.
Korte en afwisselende varianten voor kinderen
Er zijn inmiddels genoeg kortere varianten voor jong en oud, beginners en professionals. Voor de allerjongsten zijn er al triathlons over 100 meter zwemmen, 5 km fietsen en 1 km hardlopen. En wat dacht je van de duathlon (lopen-fietsen-lopen), zwemloop (zwemmen en dan lopen) of wintertriathlon (schaatsen in plaats van zwemmen)?
Wat heb je nodig?
- Voor het zwemmen: zwemkleding, handdoek, soms een badmuts. Vaak krijg je een badmuts van de organisatie. Een zwembril is ook wel handig. Een wetsuit zie je vaak bij professionals, maar dat is niet noodzakelijk voor korte wedstrijden. Kun je niet crawlen, dan is schoolslag ook prima.
- Voor het fietsen: sportkleren, een helm en je eigen fiets of een geleende fiets die in orde is met werkende remmen. Het mag een gewone fiets zijn, een mountainbike of een racefiets. Een helm is verplicht, maar die kun je vaak via de organisatie lenen. De Nederlandse Triathlon Bond heeft speciale leenhelmen.
- Voor het hardlopen: sportkleren (die je net gebruikt hebt bij het fietsen) en hardloopschoenen.
Vanaf 6 jaar een ‘echte sport’ beoefenen
De meeste kinderen leren vanaf hun zesde jaar welke specifieke technieken ze voor een sport nodig hebben, zoals het aan elkaar koppelen van bewegingen of inschatten hoeveel kracht of snelheid ze voor een onderdeel nodig hebben. Kinderen beginnen rond deze leeftijd vaak met het beoefenen van een echte sport. Het is belangrijk dat kinderen meerdere vormen van sport en bewegen beoefenen. Onderzoeken tonen namelijk een positief verband aan tussen het stimuleren van een brede motorische ontwikkeling bij kinderen en hun ontwikkeling op cognitief en sociaal-emotioneel niveau.
Triathlon voor kinderen van 6-12 jaar
De triathlon heeft een groot aanbod aan motorische vaardigheden, en is een cyclische sport: je maakt veel herhalende bewegingen. Voor de motorische ontwikkeling van kinderen is het belangrijk om heel gevarieerd te trainen. Jeugdverenigingen binnen de triathlonsport hebben aandacht voor de breed motorische ontwikkeling van kinderen. De focus bij zwemmen, fietsen en hardlopen ligt bij jonge kinderen op behendigheid en techniek en middels veel speelse vormen worden de kinderen vaardige bewegers. De triathlonsport combineren met bijvoorbeeld een balsport, geeft jonge kinderen nog extra kansen om hun motoriek te versterken.
Triathlon voor kinderen vanaf 12 jaar
Jeugdige triatleten vanaf 12 jaar kunnen gerichter (leren) trainen voor de triathlon, met meer aandacht voor het ontwikkelen van het duurvermogen, maar ook voor hen is een brede motorische ontwikkeling raadzaam. Afwisseling van sport is sowieso positief: het maakt jongeren fitter en ze raken door afwisseling minder snel uitgekeken op een sport, wat weer de kans op een leven lang sporten vergroot.
Triathlon steeds populairder bij jeugd
De laatste jaren worden steeds meer kinderen en jongeren lid van triathlonvereniging, zowel bij de aspiranten (8+), jeugd (12+) en junioren (16+). Bij een aantal jeugdverenigingen zijn kinderen vanaf 6 jaar welkom en wordt na het behalen van het zwem-ABC op speelse manier doorgetraind. Het aantal triathlonevenementen voor kinderen stijgt en de afstanden zijn aangepast. Om kinderen uit te nodigen dichtbij huis meerdere wedstrijden te doen, zijn er ‘regionale jeugdcircuits’. Meedoen is winnen, plezier voorop! Steeds meer verenigingen ontdekken de jeugd en bieden trainingen aan of organiseren een scholentriathlon. De Triathlonbond organiseerd nationale kampioenschappen voor kinderen vanaf 12 jaar. Ook is er het landelijke voor de wat meer ervaren atleten.
Meedoen aan een triathlon?
Vraag of uw school dit organiseert; misschien is er een scholierenwedstrijd in de buurt? Kijk anders op de site van de site van de Triathlonbond voor meer informatie en contactgegevens over jeugdtriathlon.
Wist je dat…
- deelnemers aan de klassieke triathlon 3,8 km zwemmen, 180 km fietsen en 42,195 km (een hele marathon) hardlopen?
- de triathlon sinds 2000 een officiële Olympische Sport is? Hier zijn de afstanden wat korter: 1,5 km zwemmen, 40 km fietsen en 10 km lopen
Handige websites en linken
- Overzicht van triathlon verenigingen
- Overzicht van triathlon evenementen
- Informatie over jeugdtriathlon
Foto: Matthijs Rouw