Spring naar content

Sport voor kinderen: turnen

Vroeg of laat komt ieder kind in aanraking met gymnastiek: of dit nu op school is, via een buurtinitiatief of via een vereniging. Sommige kinderen zullen de sport blijven doen en echt gaan turnen. Het fijne aan gymnastiek is dat kinderen er al heel jong mee kunnen beginnen. Het is de perfecte sport om je kind al van kleins af aan een sportieve leefstijl mee te geven!

Turnen van 0-12 jaar

Voor de allerkleinsten bieden veel gymclubs het nijntje Beweegdiploma aan. Het nijntje Beweegdiploma is voor kinderen van 2 tot 5 jaar. Ook bestaat er voor de jonge turners het Kleuren Turnen. De kleuren lila, paars, blauw, groen, geel, oranje, rood en roze staan ieder voor een eigen niveau. Zo kan een beginner instromen in de moeilijkheidsgraad die bij het kind past en stapsgewijs de gymnastiek- en turnvormen onder de knie krijgen.

Coördinatie, lenigheid, motoriek en de beweegstijl zijn de belangrijkste eigenschappen die een kind aanleert bij turnen.

Tijdsbesteding & Kosten

Gymlessen worden in een sportzaal gegeven. De allerkleinsten zullen een keer per week gaan gymmen/turnen. Naarmate je kind ouder wordt of serieuzer wilt gaan turnen, zal er ook vaker worden getraind.

De gemiddelde contributie voor een jeugdlid bij een turnvereniging ligt tussen €100 en de €200. De meeste verenigingen hebben een clubtenue. Deze kun je bestellen vanaf €30.

Bekendheid Turnen

Turnen is een bekende sport. Het begint natuurlijk in de gymzaal met simpele oefeningen. Dit resulteert uiteindelijk in de indrukwekkende oefeningen die we kennen van de Olympische Spelen.

Turnhelden van ouders: Nadia Comăneci.
Turnhelden van kinderen: Epke Zonderland, Lieke en Sanne Wevers.