Uitdroging kind voorkomen en herkennen
Als je kind meer vocht verliest dan dat het binnenkrijgt dan kan het uitdrogen. Deze situatie kan zich voordoen wanneer je kind in de hitte buiten speelt en te weinig drinkt.
In een eerdere bijdrage hebben wij uitgelegd wat je moet doen om te voorkomen dat je kind te warm wordt en hoe je een zonnesteek herkent. Naast overmatig vochtverlies door spelen of sporten in de hitte zijn er ook andere oorzaken waardoor je kind kan uitdrogen.
Uitdroging kind tijdens het buitenspelen
Hoe gezond je kind ook is, wanneer het buitenspeelt als het warm is, zal je erop moeten letten dat het voldoende drinkt. Niet alle kinderen geven zelf aan dat ze iets willen drinken. Als het heel warm is, verdwijnt bovendien soms het dorstgevoel.
Kinderen kunnen dan ongemerkt veel vocht verliezen en op den duur te warm worden. Dit kan leiden tot hitte-uitputting en in ernstige gevallen zelfs tot een zonnesteek.
Zet op warme dagen regelmatig iets te drinken neer voor je kind en let erop dat ze het opdrinken. Een waterijsje of waterrijk fruit (zoals watermeloen) op een warme dag is ook een goede manier om wat extra vocht binnen te krijgen, zeker als je kind volhoudt geen dorst meer te hebben en niet te willen drinken.
Zweten en de effecten van uitdroging
Wanneer je lichaamstemperatuur stijgt, drijft je lichaam vocht af om het te verkoelen: je begint te zweten. Door te zweten raak je niet alleen vocht maar ook sodium, potassium en chloride kwijt. Dit zijn belangrijke electrolyten die ervoor zorgen dat je lichaam naar behoren functioneert.
Wanneer je deze electrolyten en natuurlijk het vocht niet voldoende aanvult, werkt het lichaam minder goed. Je kind krijgt het zwaar tijdens het sporten doordat de spieren minder snel kunnen werken.
Bovendien kunnen spieren ‘vast komen te zitten’ in een staat van aanspanning; dit kennen we als kramp.
Niet alleen de spieren, ook de hersenen gaan trager werken waardoor het moeilijker wordt snel beslissingen te nemen en te handelen. Tegelijkertijd moet de belangrijkste spier in het lichaam, het hart, steeds harder werken om voldoende bloed door het lichaam te pompen. Dit merk je bij je kind aan een snellere ademhaling en verhoogde hartslag.
Uitdroging door ziekte
Als je kind een virusinfectie van maag of darmen heeft waardoor het moet braken of diarree heeft, zoals nog wel eens wil gebeuren op vakantie in een vreemd land, kan het ook uitdrogen. Een kind dat uitdrogingsverschijnselen heeft, zal weinig plassen en de urine zal een donkere kleur hebben. In ernstige gevallen zal je kind helemaal niet meer plassen en geleidelijk minder actief worden. Wanneer je merkt dat je kind suf wordt, is het van belang om direct contact op te nemen met je huisarts.
Als je kind ziek is en braakt of diarree heeft, is het een hele klus om ervoor te zorgen dat het genoeg vocht binnen krijgt. Geef je kind regelmatig kleine slokjes te drinken. Als er sprake is van diarree kun je bij apotheek of drogist Oral Rehydration Salt (ORS) kopen. ORS bevat suikers en een klein beetje zout. ORS zorgt ervoor dat, bij een juiste verdunning met water, het vocht beter in het lichaam wordt opgenomen dan wanneer je kind alleen water drinkt.