Vechtsport kan op lange termijn focus en alertheid verbeteren
Vechtsporten vereisen een goed niveau van fysieke kracht, maar degenen die training volgen, moeten ook ongelofelijk veel mentale scherpte ontwikkelen. Maakt dat vechtsporters uiteindelijk ook meer alert dan andere (niet-)sporters?
Niet spierkracht, maar mentale kracht is de basis voor de stootkracht van mensen die de vechtkunst beoefenen, zo hebben onderzoekers vastgesteld. De sterkere stootkracht van karate-experts bijvoorbeeld, heeft haar oorsprong in een betere controle van spierbeweging in de hersenen. Andere studies hebben ook aangetoond dat kinderen die taekwondo beoefenen, verbeterden in scores voor wiskundetests en gedrag.
Dit artikel is een vrije vertaling van een artikel van Ashleigh Johnstone, PhD Onderzoeker in Cognitive Neuroscience, Bangor University, februari 2018
Dit leidt tot een interessante vraag: houdt deelname aan vechtsporten in dat de hersenen betere controle ontwikkelen? Of kiezen mensen met controle over hun hersenen voor het beoefenen van vechtsporten? Dat is dat een team van onderzoekers heeft onderzocht, met interessante resultaten.
Combinatie van sport en mindfulness
Hoewel er verschillen zijn tussen elke vechtsport in termen van hun kernfilosofie (meer “vechtkunst” of meer “meditatief”) en hun intensiteit, hebben we in dit onderzoek verschillende typen vechtsport meegenomen, onder andere karate, judo en taekwondo. Toekomstig onderzoek zou de verschillende soorten kunnen vergelijken, maar voor deze studie waren we meer geïnteresseerd in de aandacht van vechtsporters in het algemeen in vergelijking met niet-vechtsporters.
We hebben specifiek de aandacht voor mentale controle gemeten, omdat eerder onderzoek suggereerde dat zowel mindfulness als lichaamsbeweging gunstige effecten op de aandacht kunnen hebben. Je zou kunnen zeggen dat vechtsporten een combinatie zijn van beide: actief sporten met aspecten van meditatie en mindfulness.
Meten van aandacht
In het onderzoek rekruteerden we 21 volwassenen amateurs die vechtsporten beoefenen en 27 volwassenen zonder ervaring in de sport, om deel te nemen aan een aandacht- en netwerktest. Deze test beoordeelt drie verschillende soorten aandacht:
- alertheid (alertheid behouden)
- oriënteren (het verschuiven van aandacht)
- leidinggevende aandacht (hoe kies je de juiste reactie wanneer er tegenstrijdige informatie is)
Hoe waakzaam is iemand?
We waren vooral geïnteresseerd in het zogenoemde alert netwerk, dat onthult hoe waakzaam iemand is. De meeste vechtsporttraining kent een element van sparren, een vorm van gesimuleerd vechten met een partner. Een van de doelen van sparren is dat dit je traint om geconcentreerd te blijven en zo te voorkomen dat jouw sparringspartner ‘contact maakt’. Niemand wil immers in het gezicht worden geslagen. Het komt zelden voor dat een sparring-tegenstander een duidelijke waarschuwing geeft voor de exacte timing van een stoot, zodat de verdedigende partner altijd alert moet blijven, of waakzaam moet zijn, en moet klaarstaan om de hit te ontwijken.
Het meten van alertheid via de computer
We nodigden de deelnemers uit in ons lab en registreerden details over hun vechtsportervaring (inclusief het type, hoe vaak ze oefenen en hoeveel jaar ze bij de sport betrokken waren) voordat we hen vroegen deel te nemen aan de computeropdrachten. Dit betrof een rij van vijf pijlen die de deelnemers zagen, ze moesten reageren op de richting van de centrale pijl door – zo snel ze maar konden – op een lettertoets te drukken. In sommige onderzoeken kregen ze een waarschuwingsaanwijzing over de komst van de pijlen in andere onderzoeken kregen ze de aanwijzing niet.
Als een persoon een hoge signaleringsscore behaalt voor deze test, zou dit suggereren dat hij of zij beter in staat is om te reageren op onvoorspelbare getimede doelen.
Vechtsporters scoren beter
Tijdens ons onderzoek produceerden de vechtsportdeelnemers hogere alarmscores dan de niet-krijgskunstbeoefenaars. Dit betekent dat de vechtsporters het snelst reageerden op de pijlen, vooral wanneer ze geen waarschuwing kregen. Dit betekent dat ze van grotere waakzaamheid getuigen, wat kan wijzen op een sterkere cognitieve controle.
We hebben ook gekeken naar de effecten van vechtkunsten op lange termijn en vonden dat de alertheid het hoogst was bij de vechtsporters met de meeste ervaring. Verschillende van onze deelnemers die meer dan negen jaar ervaring hadden in de sport, toonden de hoogste alertheid in de tests. Dit suggereert dat hoe langer iemand vechtsport beoefend, hoe groter hun effectiviteit is. Als je dit in gedachten houdt, lijkt het erop dat de effecten van verbeterde aandacht mogelijk langdurig zijn, in plaats van slechts een korte boost na de training.
Hoewel kan worden beargumenteerd dat vechtsporten gewoon een van de vele activiteiten zijn die tot een betere gezondheid kunnen leiden, hebben wij en andere onderzoekers ontdekt dat hun beoefening een van die zeldzame crossovers is die de hersenen net zo veel verbetert als het lichaam.
Meer lezen? Vind publicaties over vechtsporten in de Kennisbank Sport en Bewegen.