Spring naar content

Praktijkvoorbeeld Privacywet en sport in Limburg

Alle organisaties die werken met persoonsgegevens moeten voldoen aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), ook sportverenigingen. Huis voor de Sport Limburg nam de handschoen op om verenigingen in de provincie breed te ondersteunen.

Lees ook: Privacywetgeving voor Sportaanbieders

“Dat we er iets mee moeten is duidelijk, maar hoe vlieg ik dat aan.” Een veelgehoorde opmerking bij verenigingen aldus Jack Opgenoord, directeur Huis voor de Sport Limburg. Om verenigingen met de implementatie van deze wet te helpen, hebben we die handschoen opgenomen en nagedacht hoe we verenigingen in Limburg het beste kunnen ondersteunen.

Allemaal met het doel om bewustwording bij (besturen van) sport-, cultuur-, buurt- en overige verenigingen te creëren rondom de invoering van de privacywet. En belangrijker nog de impact van die wet!

Alle Limburgse verenigingen een gratis AVG-stappenplan

Dankzij financiële ondersteuning van Provincie Limburg kunnen we het hele Limburgse verenigingsleven het stappenplan van AVG Verenigingen kosteloos aanbieden. “Uniek in Nederland, een mooi gebaar van de provincie en een grote operatie. Niet alleen sportverenigingen kunnen gebruik maken van dit aanbod. We werken samen met Huis voor de Kunsten Limburg. Op die manier moedigen we ook cultuur-, buurt- en alle andere verenigingen gevestigd in Limburg aan het stappenplan te gebruiken. Met behulp van onze speciale website www.hvdsl.nl/avg kunnen Limburgse verenigingen het stappenplan eenvoudig bestellen. De teller staat inmiddels op meer dan 1.300 bestelde stappenplannen. Dit zijn allemaal Limburgse verenigingen. De website ‘accepteert’ namelijk alleen maar Limburgse aanvragen”, zegt Jack Opgenoord.

Ook gedeputeerden Ger Koopmans en Marleen van Rijnsbergen van Provincie Limburg maakten zich in april sterk voor het Limburgse verenigingsleven. Zij vroegen op de provinciale omroep 1Limburg aandacht voor de invoering van de privacywet. Dit resulteerde in diverse berichten op www.1limburg.nl, een krantenartikel in Dagblad De Limburger en heel veel social media aandacht.

AVG-workshops

Met het stappenplan kunnen verenigingen vervolgens zelf aan de slag. Verenigingen die graag op weg geholpen willen worden, bieden we via de gemeente de mogelijkheid om deel te nemen aan een workshop/informatiebijeenkomst. Limburg kent 33 gemeenten en met 25 bijeenkomsten hebben we nagenoeg een provinciale dekking. Opgenoord: “Het is mooi om te zien dat ook gemeenten de impact van de privacywet voor verenigingen onderschrijven. De kick-off van deze roadshow was vorige week in Nederweert. Met 74 aanwezige organisaties en meer dan 150 aanwezigen, veel interactie en vragen kijken we terug op een mooi begin. Wij streven uiteraard naar 100% bewustwording bij de Limburgse verenigingen en dat wij deze verenigingen allemaal inspireren om aan de slag te gaan met dit taaie thema.”

Lees ook: Privacywetgeving voor Sportaanbieders